Google+ Badge

Current Affairs December 2011

Current Affairs December 2011



1. When World AIDS Day observed ?

Ans:- 1st December

2. Who resigned as vice-president of the national body, Indian Weightlifting Federation (IWLF) on 1 December 2011?

Ans:- Karnam Malleswari

3. Name the Indian origin American who won Guardian First Book award ?

Ans:- Siddhartha Mukherjee

4. Who was elected chairperson of the United Nations panel of external auditors ?

Ans:- Vinod Rai

5. Which Evergreen bollywood actor passed away recently?

Ans:- Dev Anand (In london)

6. Which Indian state is set to get Green Field Industrial Corridor?

Ans:- Arunachal Pradesh

7. When observed "World Human Rights Day" ?-(RPSC 2nd Gr. GK 2011)

Ans:- 10 December every year

8. Who won the 6th SAFF Football Cup in 2011 ?

Ans:- India

9. What is name of Army exercise being conducted in Barmer, Rajasthan ?

Ans:- Sudarshan Shakti

10. which Country has won the Davis Cup 2011 ?

Ans:- Spain

11. Who is the llnd person( after Sachin Tendulkar )to score double century in One-day International cricket?

Ans:- Virendar Sehwag (219 run) ag. WI

12. Which Country has approved export of uranium to India ?

Ans:- Australia

13. Which country is set to host BRICS Trade Ministers in March 2012?

Ans:- India

14. Which Asian country has been joined to WTO recently?

Ans:- Russia

15. Who won the Chevron World Challenge( Golf) ?

Ans:- Tiger Woods (his first tournament win in over two years)

16. Which Indian badminton star who created history by becoming 1st Indian singles player to reach finals of BWF Super Series at Liuzhou, China ?

Ans:- Saina Nehwal

17. Who has been chosen for the CNN-IBN Indian of the Year 2011 award ?

Ans:- Anna Hazare

18. Who won the woman’s singles match at the BWF World Super Series Finals?

Ans:- Wang Yihan

19. Who becomes the first woman to be nominated as US ambassador to India?

Ans:- Nancy Powell

20. Who has won the men's title at the National Squash Championship ?

Ans:- Saurav Ghosal


21. Where was held 2011 FIFA Club World Cup ?

Ans:- Japan

22. Who is the new President of Tunisia ?

Ans:- Moncef Marzouki

23. Who won FIFA Club World Cup 2011 ?

Ans:- Spanish club Barcelona (Win second time in three years)

24. who has won the women's title at the National Squash Championship ?

Ans:- Dipika Pallikal

25. Who won her 3rd WISPA(women’s professional squash tour) crown of 2011 at the Crocodile Challenge Cup (Hong Kong )?

Ans:- Dipika Pallikal

26. Which Actress who has been named PETA person of the year ?

Ans:- Hema Malini

27. Who has been named the TIME Person of the Year 2011, by the TIME magazine ?

Ans:- The Protestor

28. What is Name of the Supreme Leader of North Korea, Who died recently ?

Ans:- Kim Jong-il (The North Korean Govt. announced his death on 19 December 2011

29. Name of the politician and former Chief Minister of Karnataka, Who passed away on 26 December 2011?

Ans:- S.Bangarappa

30. Writer of “Bhagavad Gita As It Is” (Russian Version Of Bhagavad Gita ) ?

Ans:- A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada's

31. Dr. Man Mohan Singh declared year 2012 as ?

Ans:- National Mathematical Year

32. who has been honoured with posthumously Grammy award?

Ans:- Steve Jobs (Apple Co-founder )

33. What is Boxing Day ?

Ans:- Boxing Day is a secular holiday that is traditionally celebrated on 26 December, the day after Christmas Day.

34. Who received Guinness World Record as the shortest women in the world ?

Ans:- 18-year old Jyoti Amge(height- 62.8 cm) from Nagpur, Maharashtra

35. A team of researchers from NASA’s Kepler Mission discovered a habitable earth-like planet, What's name of planet ?

Ans:- Kepler-22b

36. How many years completed ‘Jana Gana Mana’, National Anthem recently?

Ans:- 100 Years( It was first sung at the Calcutta Session(26th) of the Indian National Congress on 27 December 1911, "Jana Gana Mana" was adopted as the Indian National Anthem by the Constituent Assembly on January 24, 1950.)

37. Which Controversial film to shortlist for the Oscars under the Best Picture category?

Ans:- Dam 999 directed by Sohan Roy

38. Which Cricketer Completed 10,000 Test Runs in Test Cricket recently ?

Ans:- Mahela Jayawardene (Sri Lanka ) become the world's ninth batsman.













DMRC vacancy Dec 2011 CRA Station Controller DMRC JE vacancy 2012

DMRC vacancy Dec 2011 CRA Station Controller DMRC JE vacancy 2012

Rajasthan GK- State Symbols of Rajasthan


राजस्थान के राज्य चिह्न:

राजस्थान का राज्य पुष्प - रोहिडा (Rohida (1983 में राज्य पुष्प घोषित) वैज्ञानिक नाम- टिकोमेला अंडूळेटा, उपनाम मरुशोभा, रेगिस्तान का साग़वान।

राजस्थान का राज्य वृक्ष - खेजडी (Khejri (1983 में राज्य वृक्ष घोषित) वैज्ञानिक नाम- Prosopis cineraria, उपनाम- कल्पवृक्ष, जांटी, शमी, थार का कल्पवृक्ष, रेगिस्तान का गौरव।

राजस्थान का राज्य पक्षी - गोडावण (1981 में राज्य पक्षी घोषित) वैज्ञानिक नाम- Ardeotis nigriceps, Great Indian Bustard (शमिला पक्षी) और सोहन चिडिया के उपनाम से प्रसिद्ध। सोंकलिया (अजमेर), सोरसण (बारां) और राष्ट्रीय मरु उधान में पाया जाता है।

राजस्थान का राज्य पशु - चिंकारा (1981 में राज्य पशु घोषित) वैज्ञानिक नाम- गजेला-गजेला, छोटा हिरण (antelope)

राजस्थान का राज्य खेल - बास्केटबाल (1948 में राज्य खेल घोषित )

राजस्थान का राज्य नृत्य - घूमर(Ghoomar/Ghumar ), इस नृत्य को राजस्थान की आत्मा भी कहते है।


 


State Symbols of Rajasthan

State Flower of Rajasthan - Rohida (Tecomella undulata)
 

State Tree of Rajasthan - Khejri (Prosopis cineraria). Common names include Ghaf, Janti, Sangri (Rajasthan), Jand (Punjabi), Kandi (Sindh), Banni (Kannada), Vanni (Tamil), Sami, Shami (Hindi), Sumri (Gujarat).
 
State Bird of Rajasthan- Godawan or Great Indian Bustard (Ardeotis nigriceps)
 
State Animal of Rajasthan - Chinkara (an antelope)
 
State Game of Rajasthan - Basketball
 
State Dance of Rajasthan - Ghoomar


AAKASH TABLET Booking Online

AAKASH TABLET


Order your Aakash tablet now, and pre-book your Ubislate7 (the upgraded version of Aakash) today! Aakash tablet can be ordered now (cash on delivery) and the delivery will be done in a week’s time.


SpecificationsAakashUbiSlate 7 (The upgraded version of Aakash)
AvailabilityClosed !Late July-Auguest 2012
PricingRs.2,500Rs.---
MicroprocessorArm11 – 366MhzCortex A8 – 700 Mhz
Battery2100 mAh3200 mAh
OSAndroid 2.2Android 2.3
NetworkWiFiWiFi & GPRS (SIM & Phone functionality)





Ubislate 7 Tablet launching soon!

The commercial version of Aakash tablet, known as Ubislate 7, is launching soon in the month of January. Ubislate 7 comes loaded with great features at an excellent price of Rs. 3000 only. 

At this price, one gets the facility of both GPRS and Wi-Fi, which helps you stay connected all the time. It is perfect for 24*7 anywhere web access. It also has the functionality of a mobile phone. The processor speed is 700 MHz which makes it three times that of the original tablet. It has a battery of 3200 maH, and lasts for up to 5 hours. It comes with a headphone/mic plus integrated speaker. 

 For More Detail Visit: - www.akashtablet.com


Current Affairs November 2011

November 2011

1. Who won the Irani trophy 2011 ?
Ans:- Rest of India Team

2. Name India’s longest tunnel opened in Jammu and Kashmir recently.
Ans:- Pir Panjal railway tunnel (10.96km)

3. Where is the G-20 (Organisation of industrialised nations) Summit scheduled?
Ans:- Cannes, France (3 November 2011)

4. who has won the Indian Grand Prix held at Buddh International Circuit on 30 Oct 2011?
Ans:- Sebastian Vettel(Red Bull driver)

5. Which country became member of UNESCO recently?
Ans:- State of Palestine or Palestine

6. Who has been crowned Miss South India?
Ans:- Lakhsmi Anand (Bangalore )

7. Name of the Dadasaheb Phalke Award winner singer, who passed away recently ?
Ans:- Bhupen Hazarika

8. Who won the Miss world crowned for 2011?
Ans:- Ivian Lunasol Sarcos Colimenares(Miss Venezuela)

9. Who won the WTA Tournament of Champions title at Bali?
Ans:- Ana Ivanovic

10. What is the name of WikiLeaks founder ?
Ans:- Julian Assange

11. What is name of 3 members of the Pakistan national cricket team, who involved in a spot-fixing scandal ?
Ans:- Salman Butt, Mohammad Asif and Mohammad Amir with agent Mazhar Majeed.

12. Who is found guilty of involuntary manslaughter in relation to the death of 
Michael Jackson ?
Ans:- Conrad Murray

13. Who becomes the first player in history to score 15,000 Test runs ?
Ans:- Sachin Tendulkar

14. What is the name of new Chief Minister of Arunachal Pradesh ?
Ans:- Nabam Tuki(8th Chief Minister)

15. who has become the first Indian to reach the quarter-finals at the World Squash Open championship ?
Ans:- Dipika Pallikal

16. Where held on 17 th SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation ) Summit ?
Ans:- Addu Island, Maldives

17. Which indian sicentist passed away reciently, who was awarded the Nobel Prize for Medicine in 1968 ?
Ans:- Hargobind Khorana

18. Which ATP Tour Won Federer in first time ?
Ans:- Paris(BNP Paribas) Masters tennis tournament

19. Who won Paris Masters tennis doubles final ?
Ans:- Rohan Bopanna & Aisam-Ul-Haq Qureshi

20. Where was held on India-ASEAN summit recently ?
Ans:- Bali, Indonesia

21. who has been selected for Indira Gandhi Prize for Peace, 2011 ?
Ans:- Social activist Ela Bhatt- founder of NGO Self-Employed Women's Association (SEWA)

22. India's most advanced long-range missile, which was test fired successfully on 15 November 2011 ?
Ans:- Agni-IV (3,200- 3,700 km range)

23. World Diabetes Day ?
Ans:- 14-November

24. Who won Athlete of the Year awards 2011 in Monaco ?
Ans:- Usain Bolt(Jamaican Sprinter) & Sally Pearson(Australian hurdler)

25. what is the name of new Primary & Secondary Education Minister of rajasthan ?
Ans:- Brijkishore Sharma

26. Who has been appointed as chairpersons of the State Commission for Women by Rajasthan Govt. ?
Ans:- Laad Kumari Jain

27. Who has been appointed as chairpersons of the Rajasthan State Tourism Development Corporation ?
Ans:- Randeep Singh Dhankar

28. Where was held on The Asia Pacific Economic Cooperation summit(APEC) 2011 ?
Ans:- Honolulu (USA)

29. Which Italian Prime minister resigned on Nov. 16, 2011 ? His leadership was also undermined by sex scandals.
Ans:- Silvio Berlusconi

30. who has been appointed as new prime minister of Italy ?
Ans:- Mario Monti

31. Who has been appointed as cricket coach of Australia ?
Ans:- Mickey Arthur(former SA coach 2005 to 2010)

32. Who won Women's kabaddi World Cup 2011 ?
Ans:- India Women's Kabaddi team

33. Who has been succeed as new chairman in 2012 TATA Group ?
Ans:- Cyrus P Mistry

BCCI Awards 2010-11

34. C.K.Naydu Lifetime Achievement Award:- Ajit Wadekar
35. Polly Umrigar Award:- Rahul Dravid
36. Best Umpire in Domestic cricket 2010-11:- S.Ravi
37. Best Overall Performance in 2010-11:- Railway Sports Promotion Board and Delhi and District Cricket Association

MA Chidambaram Trophy for:-
38. Best Under-16 cricketer of 2010-11:- Vijay Zol (858 runs in 7 matches, inclusive of 4 100's and 2 50's)
39. Best Under-19 cricketer of 2010-11:- Avi Barot (971 runs in 7 matches, inclusive of 4 100's and 3 50's)
40. Best Under-22 cricketer of 2010-11:- Suryakumar Yadav (721 runs in 7 matches, inclusive of 2 100's and 4 50's)
41. Best Woman cricketer of 2010-11:- Jhulan Goswami (21 wickets in 8 matches)
42. Best Woman cricketer (junior) of 2010-11:- Mona Meshram (623 runs in 8 matches, inclusive of 1 100 and 5 50's)

Madhavrao Scindia Award:- -
43. Highest scorer in Ranji Trophy 2010-11:- S.Badrinath (922 runs in 9 matches, inclusive of 4 100's and 4 50's)
44. Highest wicket-taker in Ranji Trophy 2010-11:- Bhargav Bhat (47 wickets in 9 matches)

Dilip Sardesai award for :- -
45. India's best cricketer in 2011 Test series against the West Indies.:- Ishant Sharma (22 wickets in 3 tests)
46. India's best cricketer in 2011 Test series against the West Indies.:- Ravichandran Ashwin (22 wickets in 3 tests)

Lala Amarnath Award for :- -
47. best all-rounder in Ranji Trophy 2010-11:- Iqbal Abdulla (385 runs and 27 wickets from 8 matches)
48. best all-rounder in the Domestic Tournaments 2010-11:- Sumit Narwal (163 runs and 13 wickets from 6 matches)

49. What is the name of India’s largest microlender, SKS Microfinance, chairman who resigned from the company on 23 November 2011 ?
Ans:- Vikram Akula

50. Who has been appointed Pakistan’s Ambassador in USA ?
Ans:- Sherry Rehman( Former Pakistani Information Minister)

51. Which country would host 18th SAARC summit in 2012?
Ans:- Nepal

52. Who has been reappointed as the Secretary General of Commonwealth of Nations ?
Ans:- Kamalesh Sharma

53. Who won the 38th women’s National Premier Chess championship?
Ans:- Tania Sachdev

54. Which country’s cabinet unanimously decided to grant India Most Favoured Nation trade status?
Ans:- Pakistan

55. Who is set to be appointed as Morocco’s first-ever Prime Minister?
Ans:- Abdelilah Benkirane

56. Who scored triple ton for Saurashtra in Ranji Trophy match against Orissa?
Ans:- Ravindra Jadeja, 314 runs off 375 balls

57. What value of demand drafts to be account payee only as per RBI notification?
Ans:- Above Rs.20,000

58. What is the validity of banks drafts, pay orders and cheques from the date of issuing, starting April 1st 2012?
Ans:- 3 month validity

59. Which Indian city is set to host the World Economic Forum’s India Economic Summit?
Ans:- Mumbai

60. Who is set to be honoured with a Lifetime Achievement Award at the Dubai International Film Festival?
Ans:- A. R. Rahman

61. Which country is set to host 2018 Commonwealth Games?
Ans:- Australia

62. What is the increased interest rate for savings in Post office in India?
Ans:- 4 percent

63. Who becomes first US president to take part in East Asian nations summit?
Ans:- Barack Obama

64. Who became the second international player to reach 13,000 runs in Test Cricket only after Sachin Tendulkar ?
Ans:- Rahul Dravid

65. Who won the ATP World Tour Finals ?
Ans:- Roger Federer (Switzerland )

66. What is Name of Sarangi player and singer, who passed away recently.
Ans:- Ustad Sultan Khan

67. Who became the 3rd Indian to score a century and take 5-wickets in the same test?
Ans:- Ravichandran Ashwin

68:- Who is set to be appointed as national ambassador of UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fun)?
Ans:- Aamir Khan

 


RPSC 2nd Gr. Teacher-Social Science answer key - 2011

Current affairs november 2011, Current affairs 2011, Online GK 2011, latest gk Question, Rajasthan Gk, Rajasthan general knowledge, samanaya gyan, latest events, current news, India gk, India current affairs, General Knowledge, General Awareness, Latest GK Questions.

RPSC 2nd Gr. Teacher-Social Science answer key - 2011

RPSC 2nd Grade Teacher-Social Science answer key - 2011








Rajasthan GK - राजस्थान के प्रमुख दर्शनीय स्थल


Rajasthan GK - राजस्थान के प्रमुख दर्शनीय स्थल

1. हवामहल – जयपुर
2. जंतर मंतर – जयपुर
3. गलता जी – जयपुर
4. आमेर किला – आमेर, जयपुर
5. बिड़ला तारामंडल – जयपुर
6. सरगासूली (ईसर लाट) – जयपुर (RPSC Exam)
7. गेटोर की छतरियां – जयपुर
8. नाहरगढ़ – जयपुर
9. गोविन्दजी का मंदिर – जयपुर
10. मुबारक महल – जयपुर (RPSC Exam)
11. आभानेरी मंदिर – दौसा

12. सोनीजी की नसियाँ – अजमेर
13. ढाई दिन का झोंपड़ा – अजमेर
14. दौलत बाग – अजमेर
15. अकबर का किला – अजमेर
16. दरगाह शरीफ्  – अजमेर
17. ब्रह्मा मंदिर – पुष्कर
18. नव ग्रह मंदिर – किशन गढ़

19. सास-बहू के मंदिर ( प्राचीन नागदा के मंदिर) – कैलाशपुरी, उदयपुर
20. सहेलियों की बाड़ी – उदयपुर
21. सज्जनगढ़ – उदयपुर
22. आहड़ संग्रहालय – उदयपुर
23. जगत के प्राचीन मंदिर – जगत गाँव उदयपुर
24. कुम्भा श्याम मंदिर – उदयपुर
25. द्वारकाधीश मंदिर – कांकरोली राजसमंद
26. कुंभलगढ़ – केलवाड़ा राजसमंद
27. श्रीनाथजी मंदिर – नाथद्वारा, राजसमंद

 28. विजय स्तम्भ – चित्तौड़
29. कीर्ति स्तम्भ – चित्तौड़
30. रानी पद्मनी महल – चित्तौड़गढ़
31. सांवलिया जी मंदिर – मंडफिया, चित्तौड़गढ़
32. विनय निवास महल – चित्तौड़गढ़

33. जसवंत थड़ा – जोधपुर
34. उम्मेद भवन – जोधपुर
35. मंडोर – जोधपुर
36. सच्चिया माता मंदिर – ओसियां ( जोधपुर)

 48. श्री गणेश जी का मंदिर – रणथम्भौर
49. उषा मंदिर – बयाना
50. लक्ष्मण जी का मंदिर – भरतपुर
51. केलादेवी मंदिर – करौली

52. नक्की झील – माउंट आबू
53. दिलवाड़ा जैन मंदिर – माउंट आबू
54. अचल गढ़ दुर्ग - माउंट आबू, सिरोही

55. पटवों की हवेली – जैसलमेर
56. सालिम सिंह की हवेली – जैसलमेर
57. रामगढ़ की हवेलियां – जैसलमेर
58. नथमल की हवेली – जैसलमेर
59. बाबा रामदेव मंदिर – रामदेवरा, जैसलमेर
60. बादल महल – जैसलमेर

61. करनी माता मंदिर – देशनोक ( बीकानेर )
62. कपिल देव जी का मंदिर – कोलायत ( बीकानेर )
63. भांडासर जैन मंदिर – बीकानेर
64. अरथूना के प्राचीन मंदिर – बाँसवाड़ा
65. नाकोड़ा पार्श्वनाथ मंदिर – बालोतरा (बाड़मेर)
66. कोलवी की गुफाएँ – झालावाड़
67. सूर्य मंदिर – झालावाड़
68. गैप सागर – डूंगरपुर
69. फखरुद्दीन की दरगाह – गलियाकोट, डूंगरपुर
70. देव सोमनाथ मंदिर – डूंगरपुर
71. रणकपुर जैन मंदिर – सादड़ी, पाली
72. जल महल – जयपुर, डीग व उदयपुर




See also




Places to visit in rajasthan, attraction in rajasthan, temples in rajasthan, rajasthan gk, about rajasthan, राजस्थान के प्रमुख दर्शनीय स्थल, राजस्थान के मंदिर
जयपुर, Jaipur, अजमेर, Ajmer, Amer fort, nahargarh, राजस्थान सामान्य ज्ञान, Rajasthan current affairs, Rajasthan general knowledge, Rajasthan gk in hindi
general knowledge in hindi, gk, rajasthan question, rajasthan gk question, rajasthan gk blog.











Patwari Exam Result 2011

Patwari Exam Result 2011 Declared /announced today(24 Nov. 2011 )




You can Check result Rajasthan Revenue Board (राजस्‍व मण्‍डल ) Website also:-
Click for Result

 

RPSC 2nd Gr. Teacher-GK answer key - 2011

Rajasthan GK - Festival of Rajasthan

Festival of Rajasthan /राजस्थान में मनाए जाने वाले प्रमुख त्यौहार

त्यौहार का नाम
अंग्रेजी माह
हिन्दू माह ( तिथि)
मकर सक्रांति
14 जनवरी
पौष - माघ
बसंत पंचमी
जनवरी - फरवरी
माघ शुक्ल पंचमी
महाशिव रात्रि
जनवरी - फरवरी
फाल्गुन कृष्ण पक्ष तेरस
फुलेरा दूज
फरवरी - मार्च
फाल्गुन शुक्ला दूज
आंवला एकादशी
फरवरी - मार्च
फाल्गुन शुक्ला एकादशी
होली
फरवरी - मार्च
फाल्गुन पूर्णिमा
शीतलाष्टमी (बासेडो)
मार्च - अप्रेल
चैत्र कृष्णा अष्टमी
नवरात्र शुरु
मार्च - अप्रेल
चैत्र शुक्ला प्रतिपदा से नवमी
नवरात्र शुरु
सितम्बर - अक्टुबर
अश्विन शुक्ला प्रतिपदा - नवमी
वैशाखी
13 अप्रेल
चैत्र - वैशाख
नव संवत्सर
मार्च - अप्रेल
चैत्र शुक्ला प्रतिपदा
गणगौर
मार्च - अप्रेल
चैत्र शुक्ला तीज
रामनवमी
मार्च - अप्रेल
चैत्र शुक्ला नवमी
महावीर जयन्ती
-
चैत्र शुक्ला तेरस
आखातीज
अप्रेल - मई
बैशाख शुक्ला तीज
बड अमावस्या
मई - जून
ज्येष्ठ अमावस्या
पीपल पूर्णिमा
मई - जून
ज्येष्ठ पूर्णिमा
देवशयमी एकादशी
जून - जुलाई
आषाढ शुक्ला एकादशी
गुरु पूर्णिमा
जून - जुलाई
आषाढ पूर्णिमा
उबछट
जुलाई - अगस्त
श्रावण कृष्णा छट
हरियाली अमावस्या
जुलाई - अगस्त
श्रावण अमावस्या
छोटी तीज
जुलाई - अगस्त
श्रावण शुक्ला तीज
नाग पंचमी
जुलाई - अगस्त
श्रावण शुक्ला पंचमी
रक्षा बंधन
जुलाई - अगस्त
श्रावण पूर्णिमा
बडी तीज/कजली तीज
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद कृष्णा तीज
हल छठ
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद कृष्णा छठ
श्रीकष्ण जन्माष्टमी
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद कृष्णा अष्टमी
गोगानवमी
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद कृष्णा नवमी
पर्यूषण पर्व शुरु
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद कृष्णा एकादशी
बछ बारस
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद कृष्णा बारस
ऋषि पंचमी
-
भाद्रपद कृष्णा पंचमी
दशलाक्षण पर्व
-
भाद्रपद शुक्ला 5 - 14
गणेश चतुर्थी

भाद्रपद शुक्ल पक्ष चतुर्थी
राधाष्टमी
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद शुक्ला अष्टमी
सुगंध दशमी/विश्वकर्मा दशमी
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद शुक्ला दशमी
झूलना एकादशी
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद शुक्ल एकादशी
अनन्त चतुर्दशी
अगस्त - सितंबर
भाद्रपद शुक्ला चतुर्दशी
क्षमावाणी पर्व
-
आश्विन कृष्णा एकम
श्राद्ध पक्ष शुरु
सितंबर - अक्टूबर
आश्विन कृष्णा प्रतिपदा से अमावस्या
दुर्गाष्टमी
सितंबर - अक्टूबर
आश्विन शुक्ला अष्टमी
दशहरा (विजयदशमी)
सितंबर - अक्टूबर
आश्विन शुक्ला दशम
करवा चौथ
अक्टूबर - नवंबर
कार्तिक कृष्णा चौथ
धन तेरस
अक्टूबर - नवंबर
कार्तिक कृष्णा तेरस
दीपावली
अक्टूबर - नवंबर
कार्तिक कृष्ण अमावस्या
गोवर्धन पूजा (अन्नकूट)
अक्टूबर - नवंबर
कार्तिक शुक्ला प्रतिपदा (1)
भाई दूज
अक्टूबर - नवंबर
कार्तिक शुक्ला दूज
आँवला नवमी
अक्टूबर - नवंबर
कार्तिक शुक्ला नवमी
देवोत्थान एकादशी
अक्टूबर - नवंबर
कार्तिक शुक्ला एकादशी
गुरु नानक जयन्ती

कार्तिक शुक्ल चतुर्दशी
इदुल फितर

रमजान के बाद शब्बाल की पहली तारीख
ईदूल जुहा

रमजान के दो माह दस दिन बाद
मोहर्रम

मोहर्रम माह की दस तारीख
बारावफात

मोहर्रम के दो माह वाद


हिंदी महीनों के नाम

हिंदी माह
अंग्रेजी माह
चैत्र
मार्च-अप्रैल
बैशाख
अप्रैल-मई
ज्येष्ठ
मई-जून
आषाढ़
जून-जुलाई
श्रावण
जुलाई-अगस्त
भाद्रपद
अगस्त-सितम्बर
आश्विन
सितम्बर-अक्तूबर
कार्तिक
अक्तूबर-नवम्बर
मार्गशीर्ष
नवम्बर-दिसम्बर
पौष
दिसम्बर-जनवरी
माघ
जनवरी-फरवरी
फाल्गुन
फरवरी-मार्च




Festival of rajasthan, fair and festival in rajasthan, rajasthan fair & festival, fair festivals of rajasthan, festivals in rajasthan, fair festival tour rajasthan, festivals tours rajasthan, राजस्थान में मनाए जाने वाले प्रमुख त्यौहार, राजस्थान के प्रमुख त्यौहार, Rajasthan Festivals,Rajasthan Fairs Festivals, Teej Festival, Dussehra, Diwali, Karva Chauth, Gangaur Festival