Google+ Badge

Current Affairs September 2011

LG- ICC Awards 2011 Winners List

1. Cricketer Of The Year: - Jonathan Trott (England) 
2. Test Cricketer Of The Year: - Alastair Cook (England) 
3. ODI Cricketer Of The Year: - Kumar Sangakkara (Sri Lanka) 
4. Spirit Of Cricket Award: - MS Dhoni (India)

5. Emerging Player Award: - Devendra Bishoo (West Indies)

6. T20 International Performance Of The Year: - Tim Southee (New Zealand)

7. Women's Cricketer Of The Year: - Stafanie Taylor (West Indies)

8. Umpire Of The Year: - Aleem Dar (Pakistan)

9. LG People's Choice Award: - Kumar Sangakkara (Sri Lanka)

10. ICC Associate and Affiliate Cricketer Of The Year: - Ryan ten Doeschate (Netherlands)

Important days in September

11. 5 September - Teacher's Day

12. 8 September - international literacy day

13. 14 September - Hindi Day

14. 27 September - World tourism day

15. The RBI raised the RR (Repo Rate) and the RRR (Reverse Repo Rate) by 25 basis points on September 16, 2011. The Current Repo Rate stands at 8.25% & current Reverse Repo Rate stands at 7.25%.

16. Which position did Sachin Tendulkar achieve in the ICC Test ranking in August 2011 ?
Ans:- Third position

17. Which company will title sponsor for Indian GP to be held on the Buddh International Circuit in Greater Noida on October 30th 2011?
Ans:- Airtel

18. What is the New chairperson of the National Commission for Women (NCW) ?
Ans:- Mamta Sharma

Leila Lopes
19.Who won Miss Universe 2011 at the pagaent held Sao Paulo, Brazil ?
Ans:- Leila Lopes (Miss Angola)

20. Winner of Asian Man's Hockey Champions Trophy 2011 ?
Ans:- India ( after defeating Pakistan with 4 - 2 )

21. Who recently was elected Chief Minister of Uttarakhand ?
Ans:- Bhuwan Chandra Khanduri (BJP)- 12 Sept, 2011

22. Which Country has won the Women's Asian Champions Trophy defeating China at Ordos, China ?
Ans:- South Korea

23. Who won the women's singles Tennis tournament US Open 2011?
Ans:- Samantha Stosur(Australia)
 
Miss Universe India
24. Who is the Miss Universe India for the year 2011?
Ans:- Vasuki Sunkavalli
 
25. Name of the Etios car model diesel versions launched by Toyota ?
Ans:- Etios sedan and Compact car Etios Liva

26. Current( Sept, 2011) position of Team INDIA in ICC one day & Test Cricket ranking ?
Ans:- In One Day- 5th ranking and in Test - 3rd ranking.

27. Who is New President of the BCCI (Board of Control for Cricket in India) ?
Ans:- N Srinivasan (replaced Shashank Manohar)

28. Who won the men's 100 meters event at the World Athletics Championships, Daegu, South Korea after Usain Bolt was eliminated from the final for a false start ?
Ans:- Yohan Blake (Jamaican sprinter) and the current 100 metre World Champion.
Note: -Yohan Blake personal best of 9.82 seconds makes him the fourth fastest Jamaican runner, after Nesta Carter, Asafa Powell and Usain Bolt.
 
29. The sportspersons who have been conferred the rank of honorary Lieutenant Colonel in the Territorial Army by President Pratibha Patil ?
Ans:- Abhinav Bindra & MS Dhoni

30. Who won Jnanpith Award for the year 2010 ?
Ans:- Chandrashekhara Kambara (for his contributions to Kannada literature)

31. Which 2 satellites launched by NASA (Sep 10, 2011) on a mission to map the Moon's inner core for the first time ?
Ans:- GRAIL-A and GRAIL-B

32. Which actress has been in the news recently in the news for commenting Rahul Gandhi as ‘Half Indian’?
Ans:- Katrina Kaif

33. Who chosen for India’s highest literary honour Jnanpith Award for the year 2009 ?
Ans:- Amar Kant and Shri lal Shukla (Hindi authors).
34. Who won the men's singles Tennis tournament US Open 2011? 
Novak Djokovic
Ans:- Novak Djokovic (Serbia)

35. Which Nobel Peace Prize winner (2004 ) passed away recently( 25 Sept. 2011)?
Ans:- Wangari Muta Maathai ( Environmentalist)
Note:- She became the first African woman, and the first environmentalist, to win the prize.

36. Where held on a cultural programme "Remembering Tagore" to commemorate the 150th Birth Anniversary of Gurudev Rabindranath Tagore ?
Ans:- UNESCO HQs, Paris

37. Which car model launched by nissan motors in india 2011 ?
Ans:- Nissan Motors India, the Japanese carmaker has launched the new Sunny mid level sedan in India at a ceremony in Mumbai.

38. Author of Novel "Revolution 2020: Love, Corruption, Ambition" ?
Ans:- Chetan Bhagat

39. Who is the Current president of the International Association of Athletics Federations ?
Ans:- Lamine Diack (Senegal), He was re-elected for another 4 year term on August 25, 2011.

40. Recently limelight "Gopalgarh" related to which state ?
Ans:- Bharatpur Dist., Rajasthan

41. What is the name of Shoaib Akhtar Controversial biography ?
Ans:- "Controversially Yours"

42. Anti Corrpution Crusader Anna Hazare belongs to which state?
Ans:- Maharashtra

43. What is "Roke" ?
Ans:- The powerful typhoon that hit Japan on 21 Sep 11. One other typhoon "Talas" also that recently lashed Japanese island of Shikoku and Honshu

44. Recently, Sathyamangalam forest which has been declared a wildlife sanctuary is located in which State ?
Ans:- Tamilnadu, India

45. Which three New District in UP announced by CM Mayawati on 28 September, 2011
Ans:- Prabuddha Nagar, Panchsheel Nagar and Bhim Nagar

46. Who won Right Livelihood Award (Also Called alternative Nobel prize) 2011 ?
Ans:- Huang Ming (China) - for his outstanding success in the development and mass-deployment of cutting-edge technologies for harnessing solar energy.

47. Who will become Denmark's first female Prime Minister ?
Ans:- Helle Thorning-Schmidt

48. Recently, Which Social Network service developed by search engine giant Google, is released to the general public ?
Ans:- Google+ (Google Plus)

49. Which Indian State Affected by the earthquake in September, 2011 ?
Ans:- Sikkim

50. In which Country announced reforms giving women the right to vote and run in municipal elections ?
Ans:- Saudi Arabia

51. Who breaks the world record for the marathon at the Berlin Marathon 2011 ?
Ans:- Patrick Makau Musyoki of Kenya


RPSC 2nd Gr. Teacher-GK answer key - 2011


See also Current Affairs Previous months


Current Affairs- August 2011                                     Current Affairs October 2011



Current affairs 2011, GK 2011, Current Affairs month wise, September current affairs, Current Gk September,ICC Awards 2011 Winners List, ICC Cricket Awards, Cricketer of the year, Awards 2011, Sports Awards 2011,Teacher's Day, MS Dhoni, Miss Universe 2011, US Open 2011, Novak Djokovic, UNESCO

No comments:

Post a Comment