Google+ Badge

Current Affairs November 2011

November 2011

1. Who won the Irani trophy 2011 ?
Ans:- Rest of India Team

2. Name India’s longest tunnel opened in Jammu and Kashmir recently.
Ans:- Pir Panjal railway tunnel (10.96km)

3. Where is the G-20 (Organisation of industrialised nations) Summit scheduled?
Ans:- Cannes, France (3 November 2011)

4. who has won the Indian Grand Prix held at Buddh International Circuit on 30 Oct 2011?
Ans:- Sebastian Vettel(Red Bull driver)

5. Which country became member of UNESCO recently?
Ans:- State of Palestine or Palestine

6. Who has been crowned Miss South India?
Ans:- Lakhsmi Anand (Bangalore )

7. Name of the Dadasaheb Phalke Award winner singer, who passed away recently ?
Ans:- Bhupen Hazarika

8. Who won the Miss world crowned for 2011?
Ans:- Ivian Lunasol Sarcos Colimenares(Miss Venezuela)

9. Who won the WTA Tournament of Champions title at Bali?
Ans:- Ana Ivanovic

10. What is the name of WikiLeaks founder ?
Ans:- Julian Assange

11. What is name of 3 members of the Pakistan national cricket team, who involved in a spot-fixing scandal ?
Ans:- Salman Butt, Mohammad Asif and Mohammad Amir with agent Mazhar Majeed.

12. Who is found guilty of involuntary manslaughter in relation to the death of 
Michael Jackson ?
Ans:- Conrad Murray

13. Who becomes the first player in history to score 15,000 Test runs ?
Ans:- Sachin Tendulkar

14. What is the name of new Chief Minister of Arunachal Pradesh ?
Ans:- Nabam Tuki(8th Chief Minister)

15. who has become the first Indian to reach the quarter-finals at the World Squash Open championship ?
Ans:- Dipika Pallikal

16. Where held on 17 th SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation ) Summit ?
Ans:- Addu Island, Maldives

17. Which indian sicentist passed away reciently, who was awarded the Nobel Prize for Medicine in 1968 ?
Ans:- Hargobind Khorana

18. Which ATP Tour Won Federer in first time ?
Ans:- Paris(BNP Paribas) Masters tennis tournament

19. Who won Paris Masters tennis doubles final ?
Ans:- Rohan Bopanna & Aisam-Ul-Haq Qureshi

20. Where was held on India-ASEAN summit recently ?
Ans:- Bali, Indonesia

21. who has been selected for Indira Gandhi Prize for Peace, 2011 ?
Ans:- Social activist Ela Bhatt- founder of NGO Self-Employed Women's Association (SEWA)

22. India's most advanced long-range missile, which was test fired successfully on 15 November 2011 ?
Ans:- Agni-IV (3,200- 3,700 km range)

23. World Diabetes Day ?
Ans:- 14-November

24. Who won Athlete of the Year awards 2011 in Monaco ?
Ans:- Usain Bolt(Jamaican Sprinter) & Sally Pearson(Australian hurdler)

25. what is the name of new Primary & Secondary Education Minister of rajasthan ?
Ans:- Brijkishore Sharma

26. Who has been appointed as chairpersons of the State Commission for Women by Rajasthan Govt. ?
Ans:- Laad Kumari Jain

27. Who has been appointed as chairpersons of the Rajasthan State Tourism Development Corporation ?
Ans:- Randeep Singh Dhankar

28. Where was held on The Asia Pacific Economic Cooperation summit(APEC) 2011 ?
Ans:- Honolulu (USA)

29. Which Italian Prime minister resigned on Nov. 16, 2011 ? His leadership was also undermined by sex scandals.
Ans:- Silvio Berlusconi

30. who has been appointed as new prime minister of Italy ?
Ans:- Mario Monti

31. Who has been appointed as cricket coach of Australia ?
Ans:- Mickey Arthur(former SA coach 2005 to 2010)

32. Who won Women's kabaddi World Cup 2011 ?
Ans:- India Women's Kabaddi team

33. Who has been succeed as new chairman in 2012 TATA Group ?
Ans:- Cyrus P Mistry

BCCI Awards 2010-11

34. C.K.Naydu Lifetime Achievement Award:- Ajit Wadekar
35. Polly Umrigar Award:- Rahul Dravid
36. Best Umpire in Domestic cricket 2010-11:- S.Ravi
37. Best Overall Performance in 2010-11:- Railway Sports Promotion Board and Delhi and District Cricket Association

MA Chidambaram Trophy for:-
38. Best Under-16 cricketer of 2010-11:- Vijay Zol (858 runs in 7 matches, inclusive of 4 100's and 2 50's)
39. Best Under-19 cricketer of 2010-11:- Avi Barot (971 runs in 7 matches, inclusive of 4 100's and 3 50's)
40. Best Under-22 cricketer of 2010-11:- Suryakumar Yadav (721 runs in 7 matches, inclusive of 2 100's and 4 50's)
41. Best Woman cricketer of 2010-11:- Jhulan Goswami (21 wickets in 8 matches)
42. Best Woman cricketer (junior) of 2010-11:- Mona Meshram (623 runs in 8 matches, inclusive of 1 100 and 5 50's)

Madhavrao Scindia Award:- -
43. Highest scorer in Ranji Trophy 2010-11:- S.Badrinath (922 runs in 9 matches, inclusive of 4 100's and 4 50's)
44. Highest wicket-taker in Ranji Trophy 2010-11:- Bhargav Bhat (47 wickets in 9 matches)

Dilip Sardesai award for :- -
45. India's best cricketer in 2011 Test series against the West Indies.:- Ishant Sharma (22 wickets in 3 tests)
46. India's best cricketer in 2011 Test series against the West Indies.:- Ravichandran Ashwin (22 wickets in 3 tests)

Lala Amarnath Award for :- -
47. best all-rounder in Ranji Trophy 2010-11:- Iqbal Abdulla (385 runs and 27 wickets from 8 matches)
48. best all-rounder in the Domestic Tournaments 2010-11:- Sumit Narwal (163 runs and 13 wickets from 6 matches)

49. What is the name of India’s largest microlender, SKS Microfinance, chairman who resigned from the company on 23 November 2011 ?
Ans:- Vikram Akula

50. Who has been appointed Pakistan’s Ambassador in USA ?
Ans:- Sherry Rehman( Former Pakistani Information Minister)

51. Which country would host 18th SAARC summit in 2012?
Ans:- Nepal

52. Who has been reappointed as the Secretary General of Commonwealth of Nations ?
Ans:- Kamalesh Sharma

53. Who won the 38th women’s National Premier Chess championship?
Ans:- Tania Sachdev

54. Which country’s cabinet unanimously decided to grant India Most Favoured Nation trade status?
Ans:- Pakistan

55. Who is set to be appointed as Morocco’s first-ever Prime Minister?
Ans:- Abdelilah Benkirane

56. Who scored triple ton for Saurashtra in Ranji Trophy match against Orissa?
Ans:- Ravindra Jadeja, 314 runs off 375 balls

57. What value of demand drafts to be account payee only as per RBI notification?
Ans:- Above Rs.20,000

58. What is the validity of banks drafts, pay orders and cheques from the date of issuing, starting April 1st 2012?
Ans:- 3 month validity

59. Which Indian city is set to host the World Economic Forum’s India Economic Summit?
Ans:- Mumbai

60. Who is set to be honoured with a Lifetime Achievement Award at the Dubai International Film Festival?
Ans:- A. R. Rahman

61. Which country is set to host 2018 Commonwealth Games?
Ans:- Australia

62. What is the increased interest rate for savings in Post office in India?
Ans:- 4 percent

63. Who becomes first US president to take part in East Asian nations summit?
Ans:- Barack Obama

64. Who became the second international player to reach 13,000 runs in Test Cricket only after Sachin Tendulkar ?
Ans:- Rahul Dravid

65. Who won the ATP World Tour Finals ?
Ans:- Roger Federer (Switzerland )

66. What is Name of Sarangi player and singer, who passed away recently.
Ans:- Ustad Sultan Khan

67. Who became the 3rd Indian to score a century and take 5-wickets in the same test?
Ans:- Ravichandran Ashwin

68:- Who is set to be appointed as national ambassador of UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fun)?
Ans:- Aamir Khan

 


RPSC 2nd Gr. Teacher-Social Science answer key - 2011

Current affairs november 2011, Current affairs 2011, Online GK 2011, latest gk Question, Rajasthan Gk, Rajasthan general knowledge, samanaya gyan, latest events, current news, India gk, India current affairs, General Knowledge, General Awareness, Latest GK Questions.

No comments:

Post a Comment