Google+ Badge

Grand Slam tennis Winner's - 2012


Grand Slam tennis Tournaments Winner's List 2012


 Australian Open 2012 ( Hard court )

Tournament Dates: 17 January – 30 January 2012
Venue: Melbourne Park, Melbourne
  • Current Men's Single Champion: Novak Djokovic (Serbia), Runner-up: Rafael Nadal (Spain)
  • Current Women's Single Champion: Victoria Azarenka (Belarus), Runner-up: Maria Sharapova (Russia)
  • Men's Doubles: Leander Paes (India) and Radek Stepanek (Czech Republic)
  • Women's Doubles: Svetlana Kuznetsova (Russia) and Vera Zvonareva (Russia)
  • Mixed Doubles: Bethanie Mattek-Sands (USA) and Horia Tecau (Romania)



French Open 2012 ( Clay court )

Tournament Dates: 27 May – 11 June 2012
Venue: Roland Garros, Paris

  • Current Men's Single Champion: Rafael Nadal (Spain)*, Runner-up: Novak Djokovic (Serbia)
  • Current Women's Single Champion: Maria Sharapova (Russia), Runner-up: Sara Errani (Itly)
  • Men's Doubles: Daniel Nestor (Canada) and MaxMirnyi (Belarus)
  • Women's Doubles: Sara Errani (Itly) and Roberta Vinci (Itly)
  • Mixed Doubles: Sania Mirza and Manesh Bhupathi (India)
Nadal Won 7th French Open title, surpassing Bjorn Borg's record of 6 French Open titles and tying Pete Sampras' Wimbledon record for most title wins at one major tournament.


 Wimbledon Championship 2012 ( Grass court )

 Tournament Dates: 25 June – 6 July 2012
 Venue: All England Tennis Club, London


  • Current Men's Single Champion: Roger Federer (Switzerland), Runner-up: Andy Murray (UK)
  • Current Women's Single Champion: Serena Williams (USA), Runner-up: Agnieszka Radwanska (Poland)
  • Men's Doubles: Jonathan Marray (UK) and Frederik Nielsen (Denmark)
  • Women's Doubles: Serena Williams and Venus Williams (USA)
  • Mixed Doubles: Lisa Raymond and Mike Bryan (USA)



 US Open 2012 ( Hard court )

 Tournament Dates: 27 August - 10 September 2012
 Venue: USTA Billie Jean King National Tennis Center, New York


  • Current Men's Single Champion: Andy Murray (UK)*Runner-up: Novak Djokovic (Serbia)
  • Current Women's Single Champion: Serena Williams (USA), Runner-up: Victoria Azarenka (Belarus)
  • Men's Doubles: Bob Bryan and Mike Bryan (USA)
  • Women's Doubles: Sara Errani and Roberta Vinci (Italy)
  • Mixed Doubles: Ekaterina Makarova (Russia) and Bruno Soares (Brazil)
With this title Andy murray became the 1st British player since 1977, and the first British man since 1936.



Current Affairs GK Questions December 2012


1. When observed world AIDS day ?
Ans: 1 December every year

2. Where in India 2nd edition of India Art Festival was held?
Ans: Mumbai

3. Who became 8th man & only 1st Indian cricketer to score 3 Triple centuries in 1st-class Cricket hostory of World ?
Ans: Ravindra Jadeja

4. Name the 1st ever song to hit 1 billion views on youtube.com.
Ans: Gangnam Style

5. who has become the 30th Grandmaster from India ?
Ans: Vidit Santosh Gujarathi

6. Which mobile feature turned 21 years as on 3rd December 2012?
Ans: SMS

7. Which Movie (based on Punjabi novel) won the Golden Peacock award ?
Ans: Anhey Ghorhey Da Daan

8. Which 2 sporting personalities will be Election Commission’s ‘National Icons’ in India ?
Ans: Saina Nehwal and Mary Kom

9. Which Indian city will have 6 integrated textile park?
Ans: Surat

10. Which Indian state was awarded as the "Best Travel State" at the CNBC Awaaz Travel Awards 2012?
Ans: Kerala

11. Who has been appointed as director of Intelligence Bereau recently for next 2 years ?
Ans: S. A. Ibrahim the IPS (MP-77)

12. Who won the Best Director award at the 43rd IFFI 2012?
Ans: Kyu-Hwan Jeon (South Korean director) for the film ‘The Weight‘

13. Which film was conferred the Indian Cinema Centenary Award?
Ans: Mira Nair’s ‘The Reluctant Fundamentalist

14. Which country was suspended by International Olympic Committee(IOC) recently?
Ans: India

15. In which Cricket format, former Australian Cricket captain Ricky Ponting announced his retirement recently ?
Ans: Test Cricket 

16. Who was sworn as 57th Mexican President ?
Ans: Enrique Pena Nieto

17. Who has been appointed as new CBI director of india ?
Ans: Ranjit Sinha

18. which Country has won the Hockey Champions Trophy 2012 ?
Ans: Australia

19. Where in India 1st Public Health university will be set up?
Ans: Gramadiha in Jatni tehsil, Odisha

20. What is the theme for the celebration of 150th birth anniversary of Swami Vivekananda given by Arunachal Pradesh?
Ans: Wake up Bharat! Enlighten the World

21. Which Movie won  two National Tourism Awards by the Ministry of Tourism, Government of India ?
Ans: Life of Pi (directed by Ang Lee)

22. Human Rights Day is celebrated annually across the world on ?
Ans: 10 December every Year

23. Who became the 1st India official to visit China after changes announced in the Communist Party of China?
Ans: Shiv Shankar Menon

24. Where was held 18th session of the Conference of the Parties to the United Nation Frame work Convention on Climate change (UNFCCC) ?
Ans: Doha in Qatar

25. Which electon Party launched by Former Chief Minister of Karnataka, B S Yeddyurappa ?
Ans: Karnataka Janatha Party (KJP)

26. After the success of Japanese firm Neemrana which Asian country is planning to setup manufacturing zone in Rajasthan?
Ans: South Korea

27. Whiche Indian Sitar Maestro passed away in california on 11 December 2012 ?
Ans: Pandit Ravi Shankar

28. Who had been elected for the prestigious Bharat Muni Samman of year 2012 ?
Ans: Hema Malini (Bollywood actress)

29. Who honoured with the Grammy Lifetime Achievement Award 2013 posthumously ?
Ans: Pandit Ravi Shankar

30. The inventor of bar code, who died recently ?
Ans: Norman Woodland

31. who has been chosen as the Person of the Year 2012 by the prestigious Time magazine ?
Ans: Barack Obama (US President)

32. Who became the First Woman President of FICCI ?
Ans: Naina Lal Kidwai

33. Which country won 3rd World Cup Kabaddi Tournament 2012 ?
Ans: India 

34. Which country will host the Asian Kabaddi Championship 2013?
Ans: Iran at Tehran

35. In the Hockey India League Auction, which indian palyer connanded the best price of 78 thousand doller ?
Ans: Indian Skipper Sardar Singh

36. who has been awarded the CNN-IBN Indian of the Year 2012 and also the Indian of the Year in Sports category ?
Ans: Vishwanathan Anand

37. Who has got the Broadcasting rights for Hockey India League?
Ans: ESPN Star Sports

38. The Government has set up a Commission of Inquiry to identify lapses and fix responsibility in the gang rape of a 23 year-old girl in a moving bus in Delhi on December 16, he one-person Commission will be headed by ?
Ans: Justice Usha Mehra

39. who was crowned Miss Universe 2012 at the beauty pagaent in Las Vegas belongs ?
Ans: Olivia Culpo

40. Which rank does India hold in recently released ICC Twenty20 rankings for 2012 ?
Ans: 3rd rank

41. Who was sworn in as the Chief Minister of Gujarat for the 4th consecutive term ?
Ans: Narendra Modi

42. Which company has tied-up with ICICI Bank to offer money transfer services?
Ans: Tata Teleservices

43. Who was appointed as the chairman of Tata Group ?
Ans: Cyrus Pallonji Mistry

44. Which company retained its top slot in Fortune 500 India list?
Ans: Indian Oil Corporation

45. Who was elected as the president(first woman) of South Korea ?
Ans: Park Geun-hye

46. Which Indian state is organising State Archery Championship 2012?
Ans: Jharkhand

47. Which Indian state has been declared ‘Best Small State’ at the IBN7 Diamond State Award 2012?
Ans: Sikkim

48. Who was re-elected as the President of All India Football Federation (AIFF)?
Ans: Praful Patel

49. Who won the Vidhan Sabha Elections 2012 in Gujarat ?
Ans: Bhartiya Janta Party (BJP) - 115 Seats

50. Who won Vidhan Sabha elections 2012 of Himachal Pradesh ?
Ans: Indian National Congress (INC)

51. Who became the first Emirati and Arab to win the Tagore Peace Prize 2012 ?
Ans: Shihab Ghanem 

52. 'The GOD of Indian Cricket' who announced retirement form one day cricket on 23 December 2012 ?
Ans: Sachin Tendulkar

53. Who was sworn-in as Chief Minister of Himachal pradesh for a record 6th term ?
Ans: Virbhadra Singh (INC)

54. Current position of india in test cricket, according to latest ICC Test Ranking (17 Dec'12) ?
Ans: 5th Positon

55. who has been chosen as the Person of the Year by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) ?
Ans: R. Madhavan

56. The country which launched service on the world’s longest high-speed railway on 26 Dec 2012 ?
Ans: China

57. As per Planning Commission data, Which indian state became the fastest growing state in India at 10.9 percent between 2006 to 2010 ?
Ans: Bihar 

58. Name the stadium in Rajasthan state which is available for hosting Indian Premier League edition 6 matches?
Ans: Sawai Mansingh Stadium

59. Which indian state government announced setup 25 fast track courts for time-bound disposal of serious crimes against women ?
Ans: Maharashtra 

60. Who has been elected for the prestigious Jnanpith award for the year 2011 ?
Ans: Pratibha Ray (Oriya novelist)

61. Who won gold medals in National Shooting Championship  on 28 December 2012 ?
Ans: Mahaveer Singh (Rajasthan) Tejaswini Sawant (Maharashtra)

62. Which former cricket captain of England team and commentator died in Sydney recently ?
Ans: Tony Greig



JMRC Station Controller-TO Paper 2012


Jaipur Metro Rail Corporation’s (JMRC) Recruitment 2012

The Written Test for the Post of Station Controller/Train Operator was held in the morning session of 9th December, 2012.

For download Question Paper of Station Controller - Click Here

Updated Answer Key will Published on JMRC website - http://www.jmrcrecruitment.in/  
On 27 December 2012.


Current Affairs Gk Quiz November 2012


1. Who was appointed as MD and CEO of Bombay Stock Exchange?
Ans : Ashishkumar Chauhan

2. Where was held International Film Festival for the first time from 1 Nov - 14 Nov 2012 ?
Ans : Dharamshala, Himachal Pradesh

3. Which Japanese car company will launch its first diesel car Amaze in India next fiscal?
Ans : Honda

4. Who has been named among 5 most talented actors of Asia by "Hollywood Reporter" magazine  ?
Ans : Anupam Kher (Indian Actor)

5. What is the inflation rate in India for the month of October 2012?
Ans : 9.75 Percent

6. Which tablet was launched by President of India Pranab Mukherjee?
Ans : Aakash II

7. Which date is been declared as “Malala Day” by United Nations who had campaigned for girl’s education in Pakistan?
Ans : 10th November

8. who has been awarded the prestigious Kyoto Prize for global achievement ?
Ans : Gayatri Chakravorty Spivak (Indian literary Critic)

9. Who will be made as the country’s brand ambassador for education in Pakistan?
Ans : Malala Yosufzai

10. Name of the Director of  3D Movie "Life of Pi" ?
Ans : Ang Lee

11. Where was 21st ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) summit of 2012 held on 18th November, 2012 ?
Ans : Phnom Penh, Cambodia

12. Who was awarded the WISE prize, which is known as the ‘Nobel prize for Education' at the WISE summit in Doha?
Ans : Dr Madhav Chavan

13. How many countries are members of ASEAN?
Ans : 10 Members

14. Who has been honoured with James C Morgan Global Humanitarian Award ?
Ans : Narayan Murthy

15. Where in India 1st World Living Heritage Festival would be held on 27th November 2012?
Ans : The City Palace complex, Udaipur

16. Who is appointed Head of INC Coordination Panel for 2014 Lok Sabha Elections ?
Ans : Rahul Gandhi

17. Who won Col CK Nayudu Lifetime achievement award?
Ans : Sunil Gavaskar

18. Who won the Polly Umrigar ICC award?
Ans : Virat Kohli

19. Who is the Highest wicket-taker in the Ranji trophy ?
Ans : Ashoke Dinda

20. Which cricketer became the 2nd player in tests to score a century on debut batting at No.10 position?
Ans : Abul Hasan, Bangladesh

21. Who has been awarded 'Moortidevi Award for 2010' for his outstanding work on 'Urdu Ghazal aur Hindustani Zehan wa Tehzeeb' ?
Ans : Gopi Chand Narang (Urdu scholar)

22. Which company has bagged the Indian Premier League (IPL) title sponsorship rights for 5 years?
Ans : PepsiCo

23. Who became 1st Test cricketer in history to score 200 or more 4 times in a calender year?
Ans : Michael Clarke

24. Who is appointed as CBI Director for a 2 year term in India?
Ans : Ranjit Sinha

25. Name the Ex-Brazil president who was conferred with Indira Gandhi Prize for Peace for 2010, Disarmament and Development.
Ans : Luiz Inacio Lula da Silva

26. Who has been chosen for Indira Gandhi Peace Prize for year 2012 ?
Ans : Ellen Johnson Sirleaf (President of Liberia)

27. Name of the Shiv Sena Supremo and famous cartoonist who was died on 17 November 2012 ?
Ans : Balasaheb Keshav Thackeray (also known as ' Hindu Hriday Samraat')

28. When was founded Shiv Sena Party ?
Ans : 19 June 1966 by Shri Balasaheb Thackeray

29. Who is the President of World Bank?
Ans : Jim Yong Kim

30. Who won the Davis Cup tennis -2012 defeating Spain in the finals ?
Ans : Czech Republic

31. Who won the title Miss Earth 2012?
Ans : Miss Czech Republic, Tereza Fajksova

32. Where was hanged Mohammed Ajmal Amir Kasab, the Pakistani National and the lone surviving terrorist of 26/11 on 21 Nov-12 ?
Ans : Pune’s Yerwada Jail

33. The theme of 32nd India International Trade Fair being held at Pragati Maidan, New Delhi ?
Ans : Skilling India 

34. Who won the IAAF World Athlete of the Year award for the 4th time?
Ans : Usain Bolt

35. How many districts and states would be covered under direct cash transfer subsidies through Aadhaar card from 1st January 2013?
Ans : 51 districts across 15 States

36. Who is the minister for Primary & Secondary Education, Language & Linguistic Minorities of Rajasthan?
Ans : Smt. Naseem Akhtar Insaf

37. Who became youngest triple champion in Formula one history?
Ans : Sebastian Vettel

38. Who has been named the WTA Player of the Year 2012 ?
Ans :  Serena Williams (US Tennis player)

39. What is the mascot name given by FIFA for the Brazil’s World Cup 2014?
Ans : Fuleco

40. Which company’s e-mail service now allows 10GB attachments?
Ans : Google’s gmail

41. Arvind Kejriwal announced the name of his newly formed Political Party, What's name of the Party ?
Ans : Aam Admi Party (AAP)

42. Name the tablet that was unveiled at the UN headquarters on the occasion of India’s current Presidency of the UN Security council.
Ans : Aakash 2

43. Inder Kumar Gujral, Former Prime Minister of India died on 30 November 2012, who served as the Prime Minister from ?
Ans : April 1997 to March 1998 (12th Prime Minister of India)

44. Which Movie (Punjabi) has been awarded the Golden Peacock Award at the International Film Festival of India 2012 ?
Ans : Anhey Ghoreh Da Daan

Current Affairs GK Quiz October 2012




1. Who was sworn in as New Chief Justice of India ?
Ans : Altamas Kabir (39th Chief Justice)

2. Which Indian telecom Company offer free mobile connection to college students on the occassion of its foundation day in Rajasthan ?
Ans : BSNL (From 4th to 10th October 2012)

3. What is the annual average economic growth rate set as Indian government approved the 12th five year plan (2012-2017)?
Ans : 8.2 Percent

4. Name the airports which were granted International status by Union Cabinet in India.
Ans : Lucknow, Varanasi, Mangalore, Tirucirapalli and Coimbatore

5. Which Formula 1 Racer announced his retirement from Formula 1 Race recently ?
Ans : Michael Schumacher (Germany) - Seven times world Champion

6. Who is conferred the prestigious Lal Bahadur Shastri National Award 2012 ?
Ans : Tessy Thomas (missile women) - ISRO scientist 

7. Who won the Twenty 20 Women’s cricket World Cup 2012 ?
Ans : Australia

8. Name of the Umpire who retired from 17-year old his umpiring career in cricket ?
Ans : Simon Taufel

9. Where was held T-20 Cricket World Cup 2012 ?
Ans : Sri Lanka

10. Who won ICC World Twenty20 Championship 2012 ?
Ans : West Indies 

11. Who has been appointed as a Chairman of ICC Cricket Committee ?
Ans : Anil Kumble (replacing Clive Lloyd(WI)

12. Who launched "Bijli-Paani Satyagraha" recently ?
Ans : Arvind Kejriwal (Indian Social activist) - AAP (Aam Aadmi Party)

13. Who won Nobel Prize in Physics 2012 ?
Ans : Serge Haroche (Morocco) & David J. Wineland (USA)

14. Who won Nobel Prize in Chemistry 2012 ?
Ans : Brian K. Kobilka & Robert J. Lefkowitz from USA - for studies of G-protein-coupled receptors

15. Which scientists won 2012 Noble Prize in Medicine for the discovery that mature cells can be reprogrammed to become pluripotent ?
Ans : John B.Gurdon and Shinya Yamanaka

16. Who won Nobel Prize in Literature 2012 ?
Ans : Mo Yan (China)

17. Who won Nobel Peace Prize 2012 ?
Ans : European Union - for its effort to promote peace and democracy in Europe

18. Who won Shanghai Masters 2012 men single's title ?
Ans : Novak Djokovic by Defeating Andy Murray 

19. Who won the Men’s doubles title at the Shanghai Masters 2012?
Ans : Leander Paes and Radek Stepanek

20. Who was appointed as a managing director of State Bank of India ?
Ans : S. Viswanathan 

21. Which search engine launched free SMS chat service for its Indian users ?
Ans : Google

22. Who became the First Woman Team Principal in Formula 1 ?
Ans : Monisha Kalterborn 

23. Who won Nobel economics prize 2012 ?
Ans : Alvin Roth and Lloyd Shapley 

24. Who won the prestigious Man Booker literacy Prize 2012 ?
Ans : Hillary Mantel (for her Book "Bring Up the Bodies") - Hillary Mantel is the 1st women & 1st British author to achieve a Booker 2nd time.

25. Who won the women’s single Denmark Open title 2012?
Ans : Saina Nehwal

26. Who was honoured with lifetime contribution to the financial sector at the IBFA awards 2012?
Ans : Bimal Jalan

27. According to the Wireless Intelligence ‘Scoreboard’ report, Which Telecom Company became the 4th largest telecom operator in the world in terms of subscribers ?
Ans : Bharti Airtel

28. Which Indian State govt. approved the IT Policy 2012 ?
Ans : Uttar Pradesh

29. How many new non-permanent members elected to the UN Security Council ?
Ans : 5 Countries (Argentina, Australia, Luxembourg, Rwanda and South Korea)

30. Who is appointed as bowling coach of New Zealand cricket team?
Ans : Shane Bond

31. Which IPL team is OUT from Indian Premium League ?
Ans : Deccan Chargers 

32. Where in Rajasthan PM Manmohan Singh Launched Aadhar Based Transfer System on 20 Oct'2012 ?
Ans : Dudu district 

33. Who won Best Television Host’ Award by People’s Choice Award of Colour Television channel ?
Ans : Amitabh Bachchan for the popular game show ‘Kaun Banega Crorepati’

34. Who won World Billiards Championship title 2012 ?
Ans : Pankaj Advani (7th World Billiards Championship )

35. Which indian won IJM Land Penang Open squash title 2012 ?
Ans : Joshna Chinappa 

36. Who won French Open Super Series 2012 against Saina Nehwal?
Ans : Minatsu Mitani (Japan)

37. Who has been appointed as the new chairman of RPSC on September 2012 ? (JMRC SC-12)
Ans : Habib Khan Gorang

Current Affairs Gk Quiz September 2012

Important GK Questions - Auguest 2012

1. Why was Rajasthan’s Jodhpur, Barmer, Jaisalmer, Bikaner and Nagaur in news recently?
Ans:  Rajasthan Government declared all 5 districts drought-hit regions

2. Who became the first male swimmer to win the same event (men’s 200 metres) at 3 successive Olympics?
Ans:  Michael Phelps

3. Who will take charge as head coach of Uttar Pradesh Ranji team?
Ans:  Venkatesh Prasad

4. Who won the 6th Kavala International chess tournament?
Ans:  Abhijeet Gupta

5. Which district of Odisha bagged the 5th JRD Tata Memorial Award-2011 for population, reproductive health and family planning program?
Ans:  Jaipur district

6. Who became the first Badminton player to win a Olympic Medal for India ?
Ans:  Saina Nehwal

7. Which Indian Shooter wins silver medal in Men’s 25 m rapid fire pistol shooting ?
Ans:  Vijay kumar

8. Who became the 1st Indian to win Olympic medal (Bronze)?
Ans:  K.D.Jadav

9. Who won bronze 10m air rifle at london Olympic 2012 ?
Ans:  Indian Shooter Gagan Narang

10. Who became the 1st tennis plauers to win 4 Olympic gold medals ?
Ans:  Venus Williams and Serena Williams

11. Who took over as leader of the house in Lok sabha in India?
Ans:  Sushilkumr Shinde

12. Who is elected as Vice President of india for 2nd term in 2012 ?
Ans:  Hamid Ansari

13. Where in Rajasthan SEBI inaugurated its office?
Ans:  Jaipur
 
14. Which Indian Women Boxer won Bronze medal at the London Olympics 2012 ?
Ans:  Mary Kom

15. Which African country plans to bid for 2024 Olympics?
Ans:  Nairobi, Kenya

16. Who replaces Keshub Mahindra as Chairman of Mahindra and Mahindra?
Ans:  Anand Mahindra

17. Name the team who won their 2nd consecutive Olympic hockey gold.
Ans:  Netherlands

18. Who is named as president and CEO of New York Times?
Ans:  Mark Thompson (Ex-Director General BBC)

19. Which bird was declared as state bird by the Delhi Government?
Ans:  House Sparrow
20. Name the Indian cricketer who retired from international cricket recently.
Ans:  V.V.S.Laxman

21. Who was crowned as Miss World 2012?
Ans:  Miss China PR, Wenxia Yu

22. Who won Rajiv Gandhi Khel Ratna Awards 2012 ?
Ans:  Vijay Kumar (Shooting) and Yogeshwar Dutt (Wrestling)

23. Which indian Cricketer won Arjun award 2012 ?
Ans:  Yuvraj Singh

24. Which two indian Badminton players won Arjun award 2012 ?
Ans:  Ashwani Ponnappa and Parupalli Kashyap

25. Which indian state become the 1st state to issue bio-metric ID cards to it's fishermen ?
Ans:  Kerala

26. Who is appointed as the Head of Rajiv Gandhi Khel ratna Awards Committee ?
Ans:  Rajyavardhan Singh Rathore

27. Who was presented with 20th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
Ans:  D.R.Mehta

28. Who was elected as deputy chairperson of the Rajya Sabha in India?
Ans:  P.J.Kurien

29. Which country joined World Trade Organisation after 18 years of negotiation?
Ans:  Russia

30. Which country joined World Trade Organisation after 18 years of negotiation?
Ans:  Russia

31. Who is the captain of Under-19 Indian cricket team?
Ans:  Unmukt Chand

32. Name the US astronaut who was the first to land on moon passed away recently.
Ans:  Neil Armstrong

33. Who won the 39th National Women Challengers Chess Championship in 2012?
Ans:  Michelle Catherina

34. Who won under-19 Cricket world cup 2012 ?
Ans:  India

Important GK Questions - September 2012
 
 
1. Which US legendary tennis player announced his retirement recently ?
Ans:  Andy Roddick

2. Who won the 1st gold medal at the Paralympic 2012 event in London ?
Ans:  Zhang Cuiping (China)

3. Which country recently withdrew its candidacy for a seat on the UN Human Rights Council?
Ans:  Sudan

4. Who quoted “The world expected a lot from us. And compared to that expectation, we have fallen very short. And therefore, I would say, this is worse than 1991??
Ans:  N.R.Narayan Murthy

5. Who took over as the new Indian Navy chief on 31 August 2012 ?
Ans:  Admiral Devendra Kumar Joshi (DK Joshi)

6. Which Indian state Govt. launched Narmada river linking project?
Ans:  Madhya Pradesh

7. What is the name given by Brazilians for 2014 World cup ball?
Ans:  Brazuca

8. Who won the Nehru Cup International Football Tournament 2012?
Ans:  India

9. Name the bill passed by Loksabha in India without any discussion recently.
Ans:  Sexual Harassment of Women at Workplace Bill, 2010

10. Who won Italian Grand Prix 2012 ?
Ans:  Lewis Hamilton (driver of McLaren)

11. Which city in Rajasthan will celebrate its 1st International Film Festival in September 2012?
Ans:  Udaipur

12. Who won silver Medal in the men’s high jump event for India at the Paralympic Games 2012 in London?
Ans:  Girisha Hosanagara Nagarajegowda

13. Where in India McDonald will open its 1st vegetarian outlet?
Ans:  Near Golden Temple, Amritsar

14. Who took over as Chief Economist of World Bank?
Ans:  Kaushik Basu

15. Which Indian private sector bank is planning to allow its customers to make transactions through social networking site Facebook?
Ans:  ICICI Bank

16. Where was held 16th NAM (Non-Aligned Movement) summit ?
Ans:  Tehran, Iran

17. Which subject will be included by CBSE board in class VI from current academic session?
Ans:  Chinese language

18. Which 2 country troupes will participate in International Kullu Dusserha/Dasara festival to be held from 24th to 30th October 2012 in India?
Ans:  Russia and Brazil

19. Where in India would setup biofuel units across 100 hotels?
Ans:  Bangalore

20. Nasscom recently renamed BPO sector as?
Ans:  BPM (Business Process Management)

21. Name the newest server edition of operating system unveiled by Microsoft.
Ans:  Windows Server 2012

22. Slow down in China’s economic growth has led to deeper cut in which country’s coal sector?
Ans:  Indonesia

23. Who won their 12th Grand Slam men’s doubles title?
Ans:  Bob and Mike Bryan

24. Who won Women's Singles US Open title 2012 ?
Ans:  Serena Williams (USA) - 4th US women's single title

 
25. Name of Founder of world’s largest dairy company Amul, and responsible for bringing white revolution in India, who was died on 9 September 2012 .
Ans:  Verghese Kurien (90)
 
26. Name the 100th space mission launched by ISRO recently.
Ans:  PSLV-C21 (Polar Satellite Launch Vehicle)

27. Where in Arunachal Pradesh the 1st agricultural college would be setup?
Ans:  Pasighat, headquarters of East Siang district

28. Which Indian state will get its 1st railway station?
Ans:  Meghalaya

29. Name the tallest volcano which has let a series of explosions in Managua forcing residents to evacuate.
Ans:  Nicaragua

30. Which Indian state Government will train tribal students for IAS, IPS services?
Ans:  Maharashtra

31. Why was Gaurav D.Garg in news recently?
Ans:  Garg joined Mercer as region leader of Asia, Middle East, Africa and Latin America

32. Which Indian company acquired Switzerland based global management consultancy firm Lodestone ?
Ans:  Infosys largest software Company

33. Name the 1st laptop designer who died?
Ans:  Bill Moggridge

34. Who is elected as president of Somalia?
Ans:  Hassan Sheikh Mohamud

35. Name the Dutch firm which launched online accounting software in India recently.
Ans:  Reeleezee

36. How many foreign pharma investments were approved by Indian Government recently?
Ans:  8

37. Who won the US Open 2012 men’s single title?
Ans:  Andy Murray

38. Who became the first British man to capture a Grand Slam single championship after 76 years ?
Ans:  Andy Murray (Before this, Fred Perry was the British player to win a grand slam in US Championship in the year 1936.)

39. Who has been appointed as the new Chief Justice of India ?
Ans:  Justice Altamas Kabir after succed Chief Justice S.H. Kapadia

40. Which university took over Cambridge to rank No.1?
Ans:  Massachusetts Institute of Technology

41. Which internet hosting company’s services was disrupted nearly 6 hours affecting over 10 million customers recently?
Ans:  GoDaddy

42. Dabur recently signed which actor as brand ambassador for its air freshener brand Odonil?
Ans:  Karishma Kapoor

43. How does the world know Aseem Trivedi?
Ans:  As a cartoonist

44. In which Indian city the 2nd India-ASEAN Business Fair 2012 will be held?
Ans:  New Delhi

45. Name the Indo-French PSLV-C20 satellite which is scheduled to be launched on 12-12-12.
Ans:  SARAL

46. Why was world’s No.1 platinum firm in South Africa was in news recently?
Ans:  Due to labour unrest across South Africa’s mining sector

47. Who is elected as Prime Minister of Libya?
Ans:  Mustafa Abu-Shakour

48. Where in India 192 MW Allain Duhangan Hydro Electric Power Project is built?
Ans:  Odisha

49. Which Indian state will setup a film studio and academy and help citizens to pursue their dream of building a career in the film industry?
Ans:  Jharkhand

50. Where in India International Grand Masters Open Chess Tournament will be held?
Ans:  Nagpur (9-day tournament from 15th October 2012)

51. What is the expected growth rate to be set in India’s 12th 5-year plan?
Ans:  8.2 Percent

52. Name the cricketer who was selected for 5th time in a row for ICC’s ODI Team of the Year.
Ans:  MS Dhoni

53. Indian government recently cleared what percentage of FDI in and retail and aviation?
Ans:  51% and 49% respectively

54. Why was Geet Brar in news recently?
Ans:  Geet Brar, Patiala based entrepreneur launched a music studio

55. Who was named cricketer of the year at the ICC awards 2012?
Ans:  Kumara Sangakkara (SL)

 
56. Who became ICC ODI Cricketer of the year 2012?
Ans:  Virat Kohli (india)
 
57. Who became ICC Test Cricketer of the year 2012?
Ans:  Kumara Sangakkara

58. Who won ICC Emerging Player of the Year Award 2012 ?
Ans:  Sunil Narine (WI)

59. Who is ICC Umpire of the Year 2012 ?
Ans:  Kumar Dharmasena

60. Who became the second woman in history to take command of ISS (International Space Station) ?
Ans:  Sunita Williams(Indian American origin astronaut)

61. Who is elected as chairman of the Audit Bureau of Circulations?
Ans:  Shailesh Gupta

62. What is the fund allocated for AIDS fight in 12th 5-year plan in India?
Ans:  Rs.9,394 crore

63. According to report released by the Swiss bank UBS which is the world’s most expensive city for food?
Ans:  Tokyo

64. Who is appointed as a New Director General of Narcotics Control Bureau (NCB) ?
Ans:  Rajiv Mehta

65. What is the importance of Guwahati Book Fair 2012?
Ans:  To celebrate 200 years of Assam’s printing history

66. Who was appointed as member of executive board of the Asian Cricket Council recently?
Ans:  Anuraag Thakur

67. Which Indian city started the collection of ‘Green Tax’ from the vehicles?
Ans:  Shimla

68. Which Association celebrated 130 years since its launch in India?
Ans:  Machilipatnam Bar Association

69. Which event will be hosted in Ambala after 14 years involving India and Pakistan?
Ans:  Indo-Pak mushiara

70. Who is appointed as the full-time president of Hockey India?
Ans:  Mariamma Koshy

71. Where does the changed cash reserve ratio stands as on 17th September 2012?
Ans:  4.5% Percent

72. What is the modified basis points limit by SEBI on brokerage fees?
Ans:  12bps

73. Which beauty event completed 50 years since its existence in India?
Ans:  Femina Miss India

74. Which global player would be the 1st to enter India with the Government allowing foreign airlines to invest in Indian carriers?
Ans:  AirAsia

75. According to survey by ‘Ipsos Economic Pulse of the World’ which rank does India hold in the list of most economically confident country?
Ans:  4th rank

76. Name the Australian who quit cricket recently.
Ans:  Matthew Hayden

77. Which India state will go for ‘olive green revolution’?
Ans:  Punjab

78. What is the minimum year of business existence needed for a General insurance company to file IPO as per the recent IRDA draft guidelines?
Ans:  10 years

79. Name the author of ‘Lahmon ki Khattah’ who died recently.
Ans:  Muzaffar Razmi

80. Who is re-appointed as News Broadcast Association president of India?
Ans:  Narayan Rao

81. Which company bagged the Indira Gandhi Rajbhasha Award for the year 2010-11?
Ans:  Goa Shipyard Ltd.

82. Which rank does shuttler P.V.Sindhu hold in the latest badminton ranking list?
Ans:  20th rank

83. What is the reduced tax on overseas borrowing by local companies which is applicable for funds borrowed between July 2012 and June 2015?
Ans:  5% Percent

84. What is the aim of 9th World Hindi Conference?
Ans:  To make hindi UN language

85. Which event of Microsoft held in Bangalore recently set Guinness record for most participants in a software development marathon at one location?
Ans:  Microsoft Windows 8 Appfest

86. Which Indian movie was recently nominated for Oscars (Academy awards) in the Best Foreign Language Film category?
Ans:  Barfi

87. Which country recently cancelled events to commemorate 40 years of diplomatic relationship with Japan?
Ans:  China

88. Who won silver medal at the Archery World Cup 2012?
Ans:  Deepika Kumari

89. Why was former India wicketkeeper MSK Prasad in news recently?
Ans:  Prasad became life member of Andhra Cricket Association

90. Which Indian city will be the 1st to get cycle sharing scheme?
Ans:  Mysore

91. Where in Bihar 1st IT park will be setup?
Ans:  Bihta, 30 km from Patna

92. Which country lifed ban on Indian poultry and Spanish livestock recently?
Ans:  Oman

93. Name the national award winner for best supporting actor in the movie ‘Ritubhedangal’ in 1988 who died recently.
Ans:  Thilakan

94. Who are elected as Chairman and Vice-chairman of Press Trust of India?
Ans:  R.Lakshmipathy and K.N.Shanth Kumar