Google+ Badge

Current affairs February 2012


1. Which Social Networking site filed for an IPO(Initial Public Offering) on February 1, 2012?

Ans: Facebook


2. Who becomes costliest player in IPL auction 2012 ?

Ans: Ravindra Jadeja ($2 million)


3. who has been chosen to receive Green Globe award for outstanding efforts in fighting climate changes by Celebrity?

Ans: Abhishek Bachchan

4. Who has been appointed as Anti-tobacco Campaign Ambassador recently?

Ans: Shann(Playback Singer)


5. In which IPL team Ravindra Jadeja will be playing in season 2012(IPL 5) ?

Ans: Chennai Super Kings (CSK)


6. How many teams will be playing the IPL(Indian Premier League) 2012 ?

Ans: Nine teams with the termination Kochi Tuskers Kerala


7. Who won the under-21 World Squash Federation world cup 2012?

Ans: Egypt against India


8. Who won WTA Qatar Open 2012 Single's title on 20 feb 2012 ?

Ans: Victoria Azarenka


Laureus World Sports Awards 2012 Winners


9. Laureus World Sportsman of the Year - Novak Djokovic (Serbia)

10. Laureus World Sportswoman of the Year- Vivian Cheruiyot

11. Laureus World Team of the Year- FC Barcelona

12. Laureus World Breakthrough of the Year- Rory McIlroy

13. Laureus Comeback Award - Darren Clarke

14. Laureus Disability Award- Oscar Pistorius

15. Laureus Action Sportsperson of the Year- Kelly Slater


16. Where was held Women's Hockey Champions Trophy 2012 ?

Ans: Rosario, Argentina


17. Who won the 2012 Women's Hockey Champions Trophy ?

Ans: Argentina (5th time) after defeating Great Britain


18. Who was honoured with Lata Mangehkar award by MP Govt. recently ?

Ans: Rajesh Roshan


19. Which Indian filmmaker and writer passed away recently(9 February 2012)?

Ans: O.P. Dutta


20. Which former Indian Cricket captain has been inducted into the ICC Hall of Fame ?

Ans: Sunil Gavaskar


21. Who won soccer's Africa Cup of Nations for the first time ?

Ans: Zambia defeats Ivory Coast


22. Who won the women’s doubles title at the Pattaya Open 2012?

Ans: Sania Mirza(India) and Anastasia Rodionova(Australia)


23. Who won the women’s Singles title at the Pattaya Open 2012 ?

Ans: Daniela Hantuchova (Slovakia)


24. Which film win Best Film Category award in 2012 Bafta Awards ?

Ans: The Artist


25. Which Indian economist has been received National Medals of Arts and Humanities award by Barack Obama ?

Ans: Amartya Sen


26. Who won fifth ESPN cricinfo best batting performance award in Tests ?

Ans: Sachin Tendulkar


27. Which Group has been renewed its association with Indian hockey signing a five-year sponsorship deal with Hockey India ?

Ans: Sahara Group


54th Grammy Awards for music, Los Angeles (USA)



28. Record of the Year- "Rolling in the Deep" – Adele


29. Song of the Year- "Rolling in the Deep" – Adele


30. Album of the Year- 21 – Adele (British Singer Adele won Six Awards at the 54th Annual Grammy AwardS)


31. Which Women Hockey Team to qualify for the London Olympics 2012 ?

Ans: South African Women Hockey team(defeated Indian Women Hockey Team)

32. Which 2 wheeler manufacturer inked a pact with US-based Erik Buell Racing ?

Ans: Hero MotoCorp


33. How many years after indian hockey team qualified for the 2012 Summer Olympics in London ?

Ans: After a gap of 8 years


34. Which Australian Cricketer announced Retirement from One Day Cricket recently ?

Ans: Ricky Ponting


35. Which Indian Padma Shri Awarded Footballer died recently in Kolkata ?

Ans: Sailendra Nath Manna(Sailen Manna)


36. Who wins Oscar for best Best Actor in 84 Academy Awards 2012 ?

Ans: Jean Dujardin (The Artist)


37. Which Silent film win Best Picture Award in Oscar 2012 ?

Ans: 'The Artist'


38. Who wins Oscar for best Best Director in 84 84 Academy Awards 2012 ?

Ans: Michel Hazanavicius For The Artist(film)


39. Most awards won by a single film ?

Ans: The Artist and Hugo( 5-5 Awards)


40. How many activities included in In the new version of MGNREGA (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act) ?

Ans: more than 25 agriculture and allied activities


41. Which french Film win 6 BAFTA Awards and 5 OSCAR Awards in 2012 ?

Ans: The Artist


42. Six Grammy Awards winner Pop Singer and actress passed away recently ?

Ans: Whitney Houston (Houston was the only artist to have seven consecutive No. 1 singles on Billboard magazine’s pop chart.)


43. Name of the planet was largely covered in water, discovered by Researchers at the Harvard Smithsonian centre for Astrophysics ?

Ans: planet GJ1214b


44. Who is verified by Guinness World Records to be the world's shortest person ever ?

Ans: Chandra Bahadur Dangi (beating the record long held by Gul Mohammed)


45. Which Country has been officially removed from the list of polio endemic countries by WHO(World Health Organisation) ?

Ans: India


46. Name of the first silent film to win the Academy Award for Best Picture ?

Ans: Wings (1927) (the other being The Artist in 2012)


47. Who was chosen for Ernst & Young Entrepreneur of the Year Award 2011 ?

Ans: Rahul Bhatia, Managing Director of InterGlobe Enterprises group


48. Who is the present captain of Indian National hockey team ?

Ans: Sardara Singh(Sardar Singh)


49. Who is the Coach of Indian hockey team ?

Ans: Michael Nobbs


50. Who have been nominated for the Nobel Peace Prize 2012 ?

Ans: U.S. political scientist Gene Sharp, Jailed U.S. serviceman Bradley Manning and news network Al Jazeera


51. Who was named be the Chief Secretary of Rajasthan on 28 February 2012 ?

Ans: CK Mathew- 1977 batch IAS officer and additional chief secretary (finance)


52. Who received the National Tourism Awards (2010-11) of the Ministry of Tourism, Govt. of India ?

Ans: The Delhi Tourism and Transportation Development Corporation


53. Who has been elected vice-president of Rajasthan Assembly recently unanimously ?

Ans: Shri Ram Narayan Meena

2 comments:

  1. hindi language ke blog par google adsense nahi lagta hai kya....get me some idea.

    ReplyDelete