Google+ Badge

Current Affairs GK Questions May 2012

1. Which 3 eminent persons nominated by the government for as members of Rajya Sabha on April 26, 2012 ?
Ans:- Sachin Tendulkar, actress Rekha and industrialist Anu Aga

2. Which indian Bollywood actress passed away recently ?
Ans:- Achla Sachdev

3. Who won India Open badminton 2012 Men's singles title ?
Ans:- Shon Wan Ho (South Korea)

4. Who won India Open badminton 2012 Women's singles title ?
Ans:- Li Xuerui(China)

5. Who won 6 NTR National Literary Award ?
Ans:- Ashokamitran (Tamil writer)

6. Name of new web-enabled mobile Phone launched by Nokia ?
Ans:- Asha 202

7. Who win 28th Asian snooker title ?
Ans:- Aditya Mehta (defeated Pankaj Advani)

8. Who has been elected as New President of France ?
Ans:- Francois Hollande (defeating the incumbent Nicolas Sarkozy)

9. Who became the first batsman to hit five consecutive Twenty20 half-centuries ?
Ans:- Virender Sehwag (In IPL-5)

10. Who were awarded with Kalpana Chawla excellence award on 6 May 2012 ?
Ans:- Miss India World Vinya Mishra and actress Sushma Seth

11. Which indian discus thrower created a new national record by winning the silver medal at the Altius Track Crew Throwdown meet in Maui Island, Hawaii ?
Ans:- Krishna Poonia (64.76 meters)

12. Who became the first-ever batsman to cross 2000 runs in the Indian Premier League ?
Ans:- Suresh Raina

13. Who has re-appointed as Attorney General of india ?
Ans:- Goolam E. Vahanvati

14. Which missile was successfully test-fired by pakistan on May 2012 ?
Ans:- Hatf III Ghaznavi missile (Range - 290 km)

15. What is HSRP ?
Ans:- High Security Registration number Plates

16. when was India’s first Parliament session held ?
Ans:- 13th May, 1952 ( On 13 may, 2012 Indian Parliament celebrate 60th anniversary)

17. When was the World red cross day celebrated?
Ans:- May 8th (every year)

18. Who won Junior Hockey World Cup 2012 ?
Ans:- Malaysia (defeated Pakistan)

19. Which mobile manufacturer became Number One Mobile Company in the World ?
Ans:- Samsung (Korean mobile company)

20. Who is elected as new chairman of Atomic Energy Commission of India ?
Ans:- Dr.Ratan Kumar Sinha

21. Who has been elected New Chairman of the Standing Committee of Parliament on Personnel Public Grievances, Law and Justice ?
Ans:- Shantaram Naik

22. Which 2 Indian women Squash Players won the 16th Asian Team Squash Championship in Kuwait?
Ans:- Dipika Pallikal (ranked 14th) and Joshna Chinnappa (ranked 71st)

23. Name of The joint exercise carried out by the Army and the Indian Air Force in the desert of Rajasthan ?
Ans:- Operation Shoorveer

24. Who has been elected as Chair of the ADB's(Asian Development Bank) Board of Governors, India ?
Ans:- Finance Minister Pranab Mukherjee

25. Who was sworn in as Russian president for 3rd time?
Ans:- Vladimir Putin

26. who has been selected as the  brand ambassador of 'Nirmal Bharat Abhiyan' (a programme of the rural development ministry to spread awareness about sanitation and cleanliness in india) ?
Ans:- Vidya Balan

27. Who became the 1st player to win Barcelona title for 7 times?
Ans:- Rafael Nadal

28. Which English tean won 2012 FA Cup Final ?
Ans:- Chelsea (defeat Liverpool by 2-1)

29. Who has been conferred with his first American Honorary Doctorate by the Miami University ?
Ans:- A.R.Rahman

30. Which 3 northeastern Indian states will have its own high courts?
Ans:- Tripura, Manipur and Meghalaya

31. Who won the Madrid Masters woman single’s title 2012 ?
Ans:- Serena Williams

32. Who won the men single’s Madrid Masters title 2012?
Ans:- Roger Federer

33. Who became World’s Oldest Women to climb the Mount Everest the world's highest mountain peak ?
Ans:- Tamae Watanabe (73-year-old)

34. who became the youngest Indian to win Asian Chess Championship 2012 ?
Ans:- Primarjan Negi (Negi is also the third Indian afer Krishnan Sasikaran (2003), Surya Sekhar Ganguly (2009) and Pendyala Harikishna (2011) to win the Asian title.)

35. Who has been appointed as TRAI (Telecom Regulatory Authority of India) chairman for a 3 year term?
Ans:- Rahul Khullar

36. Who is sworn in as the 24th President of France?
Ans:- Francois Hollande

37. Who is sworn in as the Prime Minister of France?
Ans:- Jean-Marc Ayrault

38. Which football club won the 2012 English Premier League Championship after 44 years?
Ans:- Manchester city

39. Who won the Football Champions League 2012 ?
Ans:- Chelesa

40. where was held 38th G-8 summit recently(May -2012) ?
Ans:- Camp David, Maryland (USA)

41. Who sworn in as the 19th Governor of Rajasthan ?
Ans:- Margaret Alva

42. Who won the men’s Rome Masters (Italian Open ) 2012 for a record 6th time?
Ans:- Rafael Nadal (Spain)

43. Who won the women’s Rome Masters 2012 (Italian Open) for 2nd time?
Ans:- Maria Sharapova (russia)

44. Who won the Men’s doubles Rome Masters 2012 title?
Ans:- Marcel Garnollers and Marc Lopez

45. Who won the Women’s doubles Rome Masters 2012 title?
Ans:- Sara Errani and Roberta Vinci


46. Name of the bollywood movie, which has figured in the TIME magazine's 10 greatest movies of the millenium ?
Ans:- Devdas (directed by Sanjay Leela Bhansali)

47. Who is set to be India’s next football coach ?
Ans:- Wim Koevermans (former Dutch central defender)

48. Which indigenously built Missile was test-fired by india, at Chandipur, Odisha on 24 May 2012 ?
Ans:- Akash missile

49. Who won Indian Premier League Season 5(IPL 2012) ?
Ans:- Kolkata Knight Riders (KKR) defeated the Chennai Super Kings (CSK)

50. Who won won the Man of the Tournament award in IPL 2012 ?
Ans:- Sunil Naraine (KKR)

51. Who won Orange Cap(highest run getter) of IPL-2012 ?
Ans:- Chris Gayle (Royal Challengers Banglore) - 733 runs

52. Who Won Purple Cap (highest wicket-taker) of IPL 2012 ?
Ans:- Morne Morkel (Delhi Daredevils) - 25 wickets ( for IPL-2012 Awards List - Click Here)

53. Who won the Chennai Open 2012 Squash title ?
Ans:- Joshna Chinappa

54. Who won FIDE World Chess Championship 2012 title  for the record fifth time ?
Ans:- Vishwanathan Anand (defeated Boris Gelfand-isreal)

55. Who became the first Indian Prime Minister to visit Myanmar after 25 years ?
Ans:- Dr.Manmohan Singh

56. Who won the 66th Santosh Trophy?
Ans:- Services team against Tamil Nadu

57. What is current economic growth rate of india in the January-March quarter of 2011-12 ?
Ans:- 5.3 percent (The figure is lowest in the past 9 years.)

58. Who assumed the charge as the 25th Chief of the Indian Army ?
Ans:- General Bikram Singh (He succeeded General V K Singh.)

59. As per Latest India state of forest Report 2011, Which indian state has the maximum forest cover area in Country ?
Ans:- Madhya Pradesh

60. 2012 summer olympic games is of which Olympiad ?
Ans:- 30th (XXX) Olympiad


For more Latest Current Affairs visit - Latest Current Affairs



No comments:

Post a Comment