Google+ Badge

Current Affairs GK Questions July 2012


1. Which Bank Launched two Credit cards (Superia and Platinum) for Doctors on 1 July 2012 ?

Ans: HDFC Bank

2. Who will replace Mark Thompson as BBC director general in August 2012?

Ans: George Entwistle

3. Who is elected as new President of Maxico recently ?

Ans: Enrique Pena Nieto

4. Which Country test fired a mid range ballistic missile Shahab-3 recently ?

Ans: Iran

5. Which Indian PSU bank recently setup its Security Operation Centre?

Ans: United Bank of India

6. Shadow of what has been clicked by scientists with an effort lasting more than 5 years?

Ans: Single Atom

7. Who won Wimbledon Men's singles title 2012 ?

Ans: Roger federer(Switzerland)

8. Who won Wimbledon Women's singles title 2012 ?

Ans: Serena Williams

9. Which South Indian Cricketer announced Retirement from International Cricket recently ?

Ans: Mark Boucher (South African wicketkeeper)

10. Which football team is set to file IPO in New York Stock Exchange?

Ans: Manchester united

11. Name of Indian wrestler and Actor who passed away on 12 July 2012 ?

Ans: Dhara Singh "Rustam-E-Hind"

12. Where does India stand on global innovation index rank as it drops 2 positions from existing one?

Ans: 64th rank

13. Who won NarWest Cricket Series 2012 ?

Ans: England (by defeating Australia)

14. Who is appointed as Chairman for Australian and New Zealand operations by Mahindra Satyam?

Ans: Edward Ted Pretty

15. Who has been appointed as joint managing Director of Air India ?

Ans: Nasir Ali

16. Which PSU bank has waived off minimum balance criteria for savings Bank account?

Ans: State Bank of India

17. Who was sworn in as the 27th Chief Minister of Karnataka ?

Ans: Jagadish Shivappa Shettar

18. Which Australian crickerer announced his retirement from all forms of international cricket ?

Ans: Brett Lee (Fast Bowler)

19. Which Former BCCI President passed away on 12 July 2012 ?

Ans: Purushottam M Rungta

20. Which Indian-American astronaut, set off for her second space mission on 15 July 2012 ?

Ans: Sunita Williams

21. Who will become the first Australian to compete at 7 Summer Olympics Games?

Ans: Andrew Hoy

22. How many Indian Athletes Contingent to participate in London Olympics 2012 ?

Ans: 81 Indian Athletes

23. Who is elected India’s 13th President?

Ans: Pranab Mukherjee

24. Where will the Under-19 World Cup 2012 be played and who will lead Indian team?

Ans: Australia, Unmukt Chand

25. Who took over as the director of ISRO Satellite Centre?

Ans: S.K.Shivakumar replaces T.K.Alex

26. Who won and retained European Championship title 2012?

Ans: Spain

27. Who was named player of Euro 2012?

Ans: Magisterial Iniesta

28. Who won against Usain Bolt in the 200 metres final event?

Ans: Yohan Blake

29. Who won the Irish Open 2012 title?

Ans: Welshman Jamie Donaldson

30. Which of India’s forest area has been added to list of world heritage sites by the United Nations Organisation?

Ans: 1,600km long Western Ghats

31. Who will become the first Indian woman and 5th sportsperson to be conferred with Lt. Colonel rank?

Ans: MC Mary Kom

32. Who has been named best cricketer in ODI by Idea Cricket rating?

Ans: Shakib Al Hasan

33. Name the deadly virus which has killed 13 people in Uganda recently


Ans: Ebola

34. Name the Zimbabwean wicketkeeper-batsman who announced his retirement as he sets his focus on working for the church
Ans: Tatenda Taibu

35. Where in United Kingdom the exhibition ‘India Utsav’ will be held?

Ans: London

36. Which university in Varanasi is planning to set up science museum?

Ans: Banaras Hindu University

37. Name the world’s top archer who has joined as manager in Tata Steel’s sports department

Ans: Deepika Kumari

38. Who surpassed Pete Sampras by holding the rank of world number one for the 287th week?

Ans: Roger Federer

39. Which application of Microsoft was unveiled with cloud option recently?

Ans: Microsoft Office 2013

40. Name the actor named ‘King of Romance’ passed away recently

Ans: Rajesh Khanna

41. Name the (anti-apartheid) former South African President who celebrated 94th birthday recently

Ans: Nelson Mandela

42. Which state became the 12th in India to launch E-stamping?

Ans: Puducherry

43. How many players will represent India at the London Olympics 2012?

Ans: 81 players in 13 sports

44. Name the Nobel laureate who has been appointed as the first chancellor of the proposed Nalanda University

Ans: Amartya Sen

45. Name the Australian coach named for women’s Hockey India team

Ans: Neil Hawgood

46. Name the state which got its first commission for protection of child rights recently

Ans: West Bengal

47. Who is appointed as secretary to President of India?

Ans: Omita Paul

48. Name the Indian who carried Olympic torch at the pre-inaugural function of London Olympics 2012

Ans: Amitabh Bachchan

49. Name the book written by Sudeep Chakravarti enlighting the happenings of Northeast India

Ans: Highway 39'

50. Who is appointed secretary in charge of the department of economic affairs in India?

Ans: Arvind Mayaram

51. Which 3 Indian states could be in trouble as the water level at Bhakra reservoir drops and also impact next Rabi crop, wheat?

Ans: Haryana, Punjab and Rajasthan

52. Who is set to head as 14th Finance Commission personnel in India?

Ans: Yaga Venugopal Reddy

1 comment: