Google+ Badge

Current Affairs Gk Quiz September 2012

Important GK Questions - Auguest 2012

1. Why was Rajasthan’s Jodhpur, Barmer, Jaisalmer, Bikaner and Nagaur in news recently?
Ans:  Rajasthan Government declared all 5 districts drought-hit regions

2. Who became the first male swimmer to win the same event (men’s 200 metres) at 3 successive Olympics?
Ans:  Michael Phelps

3. Who will take charge as head coach of Uttar Pradesh Ranji team?
Ans:  Venkatesh Prasad

4. Who won the 6th Kavala International chess tournament?
Ans:  Abhijeet Gupta

5. Which district of Odisha bagged the 5th JRD Tata Memorial Award-2011 for population, reproductive health and family planning program?
Ans:  Jaipur district

6. Who became the first Badminton player to win a Olympic Medal for India ?
Ans:  Saina Nehwal

7. Which Indian Shooter wins silver medal in Men’s 25 m rapid fire pistol shooting ?
Ans:  Vijay kumar

8. Who became the 1st Indian to win Olympic medal (Bronze)?
Ans:  K.D.Jadav

9. Who won bronze 10m air rifle at london Olympic 2012 ?
Ans:  Indian Shooter Gagan Narang

10. Who became the 1st tennis plauers to win 4 Olympic gold medals ?
Ans:  Venus Williams and Serena Williams

11. Who took over as leader of the house in Lok sabha in India?
Ans:  Sushilkumr Shinde

12. Who is elected as Vice President of india for 2nd term in 2012 ?
Ans:  Hamid Ansari

13. Where in Rajasthan SEBI inaugurated its office?
Ans:  Jaipur
 
14. Which Indian Women Boxer won Bronze medal at the London Olympics 2012 ?
Ans:  Mary Kom

15. Which African country plans to bid for 2024 Olympics?
Ans:  Nairobi, Kenya

16. Who replaces Keshub Mahindra as Chairman of Mahindra and Mahindra?
Ans:  Anand Mahindra

17. Name the team who won their 2nd consecutive Olympic hockey gold.
Ans:  Netherlands

18. Who is named as president and CEO of New York Times?
Ans:  Mark Thompson (Ex-Director General BBC)

19. Which bird was declared as state bird by the Delhi Government?
Ans:  House Sparrow
20. Name the Indian cricketer who retired from international cricket recently.
Ans:  V.V.S.Laxman

21. Who was crowned as Miss World 2012?
Ans:  Miss China PR, Wenxia Yu

22. Who won Rajiv Gandhi Khel Ratna Awards 2012 ?
Ans:  Vijay Kumar (Shooting) and Yogeshwar Dutt (Wrestling)

23. Which indian Cricketer won Arjun award 2012 ?
Ans:  Yuvraj Singh

24. Which two indian Badminton players won Arjun award 2012 ?
Ans:  Ashwani Ponnappa and Parupalli Kashyap

25. Which indian state become the 1st state to issue bio-metric ID cards to it's fishermen ?
Ans:  Kerala

26. Who is appointed as the Head of Rajiv Gandhi Khel ratna Awards Committee ?
Ans:  Rajyavardhan Singh Rathore

27. Who was presented with 20th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
Ans:  D.R.Mehta

28. Who was elected as deputy chairperson of the Rajya Sabha in India?
Ans:  P.J.Kurien

29. Which country joined World Trade Organisation after 18 years of negotiation?
Ans:  Russia

30. Which country joined World Trade Organisation after 18 years of negotiation?
Ans:  Russia

31. Who is the captain of Under-19 Indian cricket team?
Ans:  Unmukt Chand

32. Name the US astronaut who was the first to land on moon passed away recently.
Ans:  Neil Armstrong

33. Who won the 39th National Women Challengers Chess Championship in 2012?
Ans:  Michelle Catherina

34. Who won under-19 Cricket world cup 2012 ?
Ans:  India

Important GK Questions - September 2012
 
 
1. Which US legendary tennis player announced his retirement recently ?
Ans:  Andy Roddick

2. Who won the 1st gold medal at the Paralympic 2012 event in London ?
Ans:  Zhang Cuiping (China)

3. Which country recently withdrew its candidacy for a seat on the UN Human Rights Council?
Ans:  Sudan

4. Who quoted “The world expected a lot from us. And compared to that expectation, we have fallen very short. And therefore, I would say, this is worse than 1991??
Ans:  N.R.Narayan Murthy

5. Who took over as the new Indian Navy chief on 31 August 2012 ?
Ans:  Admiral Devendra Kumar Joshi (DK Joshi)

6. Which Indian state Govt. launched Narmada river linking project?
Ans:  Madhya Pradesh

7. What is the name given by Brazilians for 2014 World cup ball?
Ans:  Brazuca

8. Who won the Nehru Cup International Football Tournament 2012?
Ans:  India

9. Name the bill passed by Loksabha in India without any discussion recently.
Ans:  Sexual Harassment of Women at Workplace Bill, 2010

10. Who won Italian Grand Prix 2012 ?
Ans:  Lewis Hamilton (driver of McLaren)

11. Which city in Rajasthan will celebrate its 1st International Film Festival in September 2012?
Ans:  Udaipur

12. Who won silver Medal in the men’s high jump event for India at the Paralympic Games 2012 in London?
Ans:  Girisha Hosanagara Nagarajegowda

13. Where in India McDonald will open its 1st vegetarian outlet?
Ans:  Near Golden Temple, Amritsar

14. Who took over as Chief Economist of World Bank?
Ans:  Kaushik Basu

15. Which Indian private sector bank is planning to allow its customers to make transactions through social networking site Facebook?
Ans:  ICICI Bank

16. Where was held 16th NAM (Non-Aligned Movement) summit ?
Ans:  Tehran, Iran

17. Which subject will be included by CBSE board in class VI from current academic session?
Ans:  Chinese language

18. Which 2 country troupes will participate in International Kullu Dusserha/Dasara festival to be held from 24th to 30th October 2012 in India?
Ans:  Russia and Brazil

19. Where in India would setup biofuel units across 100 hotels?
Ans:  Bangalore

20. Nasscom recently renamed BPO sector as?
Ans:  BPM (Business Process Management)

21. Name the newest server edition of operating system unveiled by Microsoft.
Ans:  Windows Server 2012

22. Slow down in China’s economic growth has led to deeper cut in which country’s coal sector?
Ans:  Indonesia

23. Who won their 12th Grand Slam men’s doubles title?
Ans:  Bob and Mike Bryan

24. Who won Women's Singles US Open title 2012 ?
Ans:  Serena Williams (USA) - 4th US women's single title

 
25. Name of Founder of world’s largest dairy company Amul, and responsible for bringing white revolution in India, who was died on 9 September 2012 .
Ans:  Verghese Kurien (90)
 
26. Name the 100th space mission launched by ISRO recently.
Ans:  PSLV-C21 (Polar Satellite Launch Vehicle)

27. Where in Arunachal Pradesh the 1st agricultural college would be setup?
Ans:  Pasighat, headquarters of East Siang district

28. Which Indian state will get its 1st railway station?
Ans:  Meghalaya

29. Name the tallest volcano which has let a series of explosions in Managua forcing residents to evacuate.
Ans:  Nicaragua

30. Which Indian state Government will train tribal students for IAS, IPS services?
Ans:  Maharashtra

31. Why was Gaurav D.Garg in news recently?
Ans:  Garg joined Mercer as region leader of Asia, Middle East, Africa and Latin America

32. Which Indian company acquired Switzerland based global management consultancy firm Lodestone ?
Ans:  Infosys largest software Company

33. Name the 1st laptop designer who died?
Ans:  Bill Moggridge

34. Who is elected as president of Somalia?
Ans:  Hassan Sheikh Mohamud

35. Name the Dutch firm which launched online accounting software in India recently.
Ans:  Reeleezee

36. How many foreign pharma investments were approved by Indian Government recently?
Ans:  8

37. Who won the US Open 2012 men’s single title?
Ans:  Andy Murray

38. Who became the first British man to capture a Grand Slam single championship after 76 years ?
Ans:  Andy Murray (Before this, Fred Perry was the British player to win a grand slam in US Championship in the year 1936.)

39. Who has been appointed as the new Chief Justice of India ?
Ans:  Justice Altamas Kabir after succed Chief Justice S.H. Kapadia

40. Which university took over Cambridge to rank No.1?
Ans:  Massachusetts Institute of Technology

41. Which internet hosting company’s services was disrupted nearly 6 hours affecting over 10 million customers recently?
Ans:  GoDaddy

42. Dabur recently signed which actor as brand ambassador for its air freshener brand Odonil?
Ans:  Karishma Kapoor

43. How does the world know Aseem Trivedi?
Ans:  As a cartoonist

44. In which Indian city the 2nd India-ASEAN Business Fair 2012 will be held?
Ans:  New Delhi

45. Name the Indo-French PSLV-C20 satellite which is scheduled to be launched on 12-12-12.
Ans:  SARAL

46. Why was world’s No.1 platinum firm in South Africa was in news recently?
Ans:  Due to labour unrest across South Africa’s mining sector

47. Who is elected as Prime Minister of Libya?
Ans:  Mustafa Abu-Shakour

48. Where in India 192 MW Allain Duhangan Hydro Electric Power Project is built?
Ans:  Odisha

49. Which Indian state will setup a film studio and academy and help citizens to pursue their dream of building a career in the film industry?
Ans:  Jharkhand

50. Where in India International Grand Masters Open Chess Tournament will be held?
Ans:  Nagpur (9-day tournament from 15th October 2012)

51. What is the expected growth rate to be set in India’s 12th 5-year plan?
Ans:  8.2 Percent

52. Name the cricketer who was selected for 5th time in a row for ICC’s ODI Team of the Year.
Ans:  MS Dhoni

53. Indian government recently cleared what percentage of FDI in and retail and aviation?
Ans:  51% and 49% respectively

54. Why was Geet Brar in news recently?
Ans:  Geet Brar, Patiala based entrepreneur launched a music studio

55. Who was named cricketer of the year at the ICC awards 2012?
Ans:  Kumara Sangakkara (SL)

 
56. Who became ICC ODI Cricketer of the year 2012?
Ans:  Virat Kohli (india)
 
57. Who became ICC Test Cricketer of the year 2012?
Ans:  Kumara Sangakkara

58. Who won ICC Emerging Player of the Year Award 2012 ?
Ans:  Sunil Narine (WI)

59. Who is ICC Umpire of the Year 2012 ?
Ans:  Kumar Dharmasena

60. Who became the second woman in history to take command of ISS (International Space Station) ?
Ans:  Sunita Williams(Indian American origin astronaut)

61. Who is elected as chairman of the Audit Bureau of Circulations?
Ans:  Shailesh Gupta

62. What is the fund allocated for AIDS fight in 12th 5-year plan in India?
Ans:  Rs.9,394 crore

63. According to report released by the Swiss bank UBS which is the world’s most expensive city for food?
Ans:  Tokyo

64. Who is appointed as a New Director General of Narcotics Control Bureau (NCB) ?
Ans:  Rajiv Mehta

65. What is the importance of Guwahati Book Fair 2012?
Ans:  To celebrate 200 years of Assam’s printing history

66. Who was appointed as member of executive board of the Asian Cricket Council recently?
Ans:  Anuraag Thakur

67. Which Indian city started the collection of ‘Green Tax’ from the vehicles?
Ans:  Shimla

68. Which Association celebrated 130 years since its launch in India?
Ans:  Machilipatnam Bar Association

69. Which event will be hosted in Ambala after 14 years involving India and Pakistan?
Ans:  Indo-Pak mushiara

70. Who is appointed as the full-time president of Hockey India?
Ans:  Mariamma Koshy

71. Where does the changed cash reserve ratio stands as on 17th September 2012?
Ans:  4.5% Percent

72. What is the modified basis points limit by SEBI on brokerage fees?
Ans:  12bps

73. Which beauty event completed 50 years since its existence in India?
Ans:  Femina Miss India

74. Which global player would be the 1st to enter India with the Government allowing foreign airlines to invest in Indian carriers?
Ans:  AirAsia

75. According to survey by ‘Ipsos Economic Pulse of the World’ which rank does India hold in the list of most economically confident country?
Ans:  4th rank

76. Name the Australian who quit cricket recently.
Ans:  Matthew Hayden

77. Which India state will go for ‘olive green revolution’?
Ans:  Punjab

78. What is the minimum year of business existence needed for a General insurance company to file IPO as per the recent IRDA draft guidelines?
Ans:  10 years

79. Name the author of ‘Lahmon ki Khattah’ who died recently.
Ans:  Muzaffar Razmi

80. Who is re-appointed as News Broadcast Association president of India?
Ans:  Narayan Rao

81. Which company bagged the Indira Gandhi Rajbhasha Award for the year 2010-11?
Ans:  Goa Shipyard Ltd.

82. Which rank does shuttler P.V.Sindhu hold in the latest badminton ranking list?
Ans:  20th rank

83. What is the reduced tax on overseas borrowing by local companies which is applicable for funds borrowed between July 2012 and June 2015?
Ans:  5% Percent

84. What is the aim of 9th World Hindi Conference?
Ans:  To make hindi UN language

85. Which event of Microsoft held in Bangalore recently set Guinness record for most participants in a software development marathon at one location?
Ans:  Microsoft Windows 8 Appfest

86. Which Indian movie was recently nominated for Oscars (Academy awards) in the Best Foreign Language Film category?
Ans:  Barfi

87. Which country recently cancelled events to commemorate 40 years of diplomatic relationship with Japan?
Ans:  China

88. Who won silver medal at the Archery World Cup 2012?
Ans:  Deepika Kumari

89. Why was former India wicketkeeper MSK Prasad in news recently?
Ans:  Prasad became life member of Andhra Cricket Association

90. Which Indian city will be the 1st to get cycle sharing scheme?
Ans:  Mysore

91. Where in Bihar 1st IT park will be setup?
Ans:  Bihta, 30 km from Patna

92. Which country lifed ban on Indian poultry and Spanish livestock recently?
Ans:  Oman

93. Name the national award winner for best supporting actor in the movie ‘Ritubhedangal’ in 1988 who died recently.
Ans:  Thilakan

94. Who are elected as Chairman and Vice-chairman of Press Trust of India?
Ans:  R.Lakshmipathy and K.N.Shanth Kumar


 
 
 

2 comments:

  1. It’s really useful for me, looking forward to more new post. good question for every one. thank youOnline accounting software

    ReplyDelete