Google+ Badge

Current Affairs GK Questions December 2012


1. When observed world AIDS day ?
Ans: 1 December every year

2. Where in India 2nd edition of India Art Festival was held?
Ans: Mumbai

3. Who became 8th man & only 1st Indian cricketer to score 3 Triple centuries in 1st-class Cricket hostory of World ?
Ans: Ravindra Jadeja

4. Name the 1st ever song to hit 1 billion views on youtube.com.
Ans: Gangnam Style

5. who has become the 30th Grandmaster from India ?
Ans: Vidit Santosh Gujarathi

6. Which mobile feature turned 21 years as on 3rd December 2012?
Ans: SMS

7. Which Movie (based on Punjabi novel) won the Golden Peacock award ?
Ans: Anhey Ghorhey Da Daan

8. Which 2 sporting personalities will be Election Commission’s ‘National Icons’ in India ?
Ans: Saina Nehwal and Mary Kom

9. Which Indian city will have 6 integrated textile park?
Ans: Surat

10. Which Indian state was awarded as the "Best Travel State" at the CNBC Awaaz Travel Awards 2012?
Ans: Kerala

11. Who has been appointed as director of Intelligence Bereau recently for next 2 years ?
Ans: S. A. Ibrahim the IPS (MP-77)

12. Who won the Best Director award at the 43rd IFFI 2012?
Ans: Kyu-Hwan Jeon (South Korean director) for the film ‘The Weight‘

13. Which film was conferred the Indian Cinema Centenary Award?
Ans: Mira Nair’s ‘The Reluctant Fundamentalist

14. Which country was suspended by International Olympic Committee(IOC) recently?
Ans: India

15. In which Cricket format, former Australian Cricket captain Ricky Ponting announced his retirement recently ?
Ans: Test Cricket 

16. Who was sworn as 57th Mexican President ?
Ans: Enrique Pena Nieto

17. Who has been appointed as new CBI director of india ?
Ans: Ranjit Sinha

18. which Country has won the Hockey Champions Trophy 2012 ?
Ans: Australia

19. Where in India 1st Public Health university will be set up?
Ans: Gramadiha in Jatni tehsil, Odisha

20. What is the theme for the celebration of 150th birth anniversary of Swami Vivekananda given by Arunachal Pradesh?
Ans: Wake up Bharat! Enlighten the World

21. Which Movie won  two National Tourism Awards by the Ministry of Tourism, Government of India ?
Ans: Life of Pi (directed by Ang Lee)

22. Human Rights Day is celebrated annually across the world on ?
Ans: 10 December every Year

23. Who became the 1st India official to visit China after changes announced in the Communist Party of China?
Ans: Shiv Shankar Menon

24. Where was held 18th session of the Conference of the Parties to the United Nation Frame work Convention on Climate change (UNFCCC) ?
Ans: Doha in Qatar

25. Which electon Party launched by Former Chief Minister of Karnataka, B S Yeddyurappa ?
Ans: Karnataka Janatha Party (KJP)

26. After the success of Japanese firm Neemrana which Asian country is planning to setup manufacturing zone in Rajasthan?
Ans: South Korea

27. Whiche Indian Sitar Maestro passed away in california on 11 December 2012 ?
Ans: Pandit Ravi Shankar

28. Who had been elected for the prestigious Bharat Muni Samman of year 2012 ?
Ans: Hema Malini (Bollywood actress)

29. Who honoured with the Grammy Lifetime Achievement Award 2013 posthumously ?
Ans: Pandit Ravi Shankar

30. The inventor of bar code, who died recently ?
Ans: Norman Woodland

31. who has been chosen as the Person of the Year 2012 by the prestigious Time magazine ?
Ans: Barack Obama (US President)

32. Who became the First Woman President of FICCI ?
Ans: Naina Lal Kidwai

33. Which country won 3rd World Cup Kabaddi Tournament 2012 ?
Ans: India 

34. Which country will host the Asian Kabaddi Championship 2013?
Ans: Iran at Tehran

35. In the Hockey India League Auction, which indian palyer connanded the best price of 78 thousand doller ?
Ans: Indian Skipper Sardar Singh

36. who has been awarded the CNN-IBN Indian of the Year 2012 and also the Indian of the Year in Sports category ?
Ans: Vishwanathan Anand

37. Who has got the Broadcasting rights for Hockey India League?
Ans: ESPN Star Sports

38. The Government has set up a Commission of Inquiry to identify lapses and fix responsibility in the gang rape of a 23 year-old girl in a moving bus in Delhi on December 16, he one-person Commission will be headed by ?
Ans: Justice Usha Mehra

39. who was crowned Miss Universe 2012 at the beauty pagaent in Las Vegas belongs ?
Ans: Olivia Culpo

40. Which rank does India hold in recently released ICC Twenty20 rankings for 2012 ?
Ans: 3rd rank

41. Who was sworn in as the Chief Minister of Gujarat for the 4th consecutive term ?
Ans: Narendra Modi

42. Which company has tied-up with ICICI Bank to offer money transfer services?
Ans: Tata Teleservices

43. Who was appointed as the chairman of Tata Group ?
Ans: Cyrus Pallonji Mistry

44. Which company retained its top slot in Fortune 500 India list?
Ans: Indian Oil Corporation

45. Who was elected as the president(first woman) of South Korea ?
Ans: Park Geun-hye

46. Which Indian state is organising State Archery Championship 2012?
Ans: Jharkhand

47. Which Indian state has been declared ‘Best Small State’ at the IBN7 Diamond State Award 2012?
Ans: Sikkim

48. Who was re-elected as the President of All India Football Federation (AIFF)?
Ans: Praful Patel

49. Who won the Vidhan Sabha Elections 2012 in Gujarat ?
Ans: Bhartiya Janta Party (BJP) - 115 Seats

50. Who won Vidhan Sabha elections 2012 of Himachal Pradesh ?
Ans: Indian National Congress (INC)

51. Who became the first Emirati and Arab to win the Tagore Peace Prize 2012 ?
Ans: Shihab Ghanem 

52. 'The GOD of Indian Cricket' who announced retirement form one day cricket on 23 December 2012 ?
Ans: Sachin Tendulkar

53. Who was sworn-in as Chief Minister of Himachal pradesh for a record 6th term ?
Ans: Virbhadra Singh (INC)

54. Current position of india in test cricket, according to latest ICC Test Ranking (17 Dec'12) ?
Ans: 5th Positon

55. who has been chosen as the Person of the Year by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) ?
Ans: R. Madhavan

56. The country which launched service on the world’s longest high-speed railway on 26 Dec 2012 ?
Ans: China

57. As per Planning Commission data, Which indian state became the fastest growing state in India at 10.9 percent between 2006 to 2010 ?
Ans: Bihar 

58. Name the stadium in Rajasthan state which is available for hosting Indian Premier League edition 6 matches?
Ans: Sawai Mansingh Stadium

59. Which indian state government announced setup 25 fast track courts for time-bound disposal of serious crimes against women ?
Ans: Maharashtra 

60. Who has been elected for the prestigious Jnanpith award for the year 2011 ?
Ans: Pratibha Ray (Oriya novelist)

61. Who won gold medals in National Shooting Championship  on 28 December 2012 ?
Ans: Mahaveer Singh (Rajasthan) Tejaswini Sawant (Maharashtra)

62. Which former cricket captain of England team and commentator died in Sydney recently ?
Ans: Tony Greig



No comments:

Post a Comment