Google+ Badge

Current Affairs GK-November 2013

1. Who won a gold medal in the 18th Asian Archery competition 2013 held at Chinese Taipei ?
Ans: India

2. Where will be held 12th Pravasi Bhartiya Divas from 7th-9th of January 2014 ?
Ans: New Delhi

3. Which Indian district declared as the first zero-landless district in the country ?
Ans: Kannur district, Kerala

4. Who became the 3rd cricketer in the world to score a double hundred in an ODI match recently?
Ans: Rohit Sharma (209 runs off 158 balls) - also he re-wrote the record of highest number of sixes(16 Six) in an ODI match

5. On 5 November 2013 ISRO successfully launched its historic mission to Mars from .....?
Ans: the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota

6. Which campaign launched by BCCI on social networking site Twitter recenty ?
Ans: 'Thank you Sachin' - to honour Sachin on his retirement

7. Who has been appointed as the MD and chief executive director of the LIC Housing Finance?
Ans: Sunita Sharma

8. Where will be held Men’s World Cup of Hockey 2018?
Ans: India

9. Where will be held Women’s World Cup of Hockey 2018?
Ans: England

10. Who won the Global UN Award for her commitment and dedication to eradicate the Polio in India?
Ans: Martha Doodray

11. Won won Miss Universe 2013 title?
Ans: Gabriela Isler, Venezuela 

12. Who became the 3rd Indian pistol shooter to win Gold at the Pistol World Cup 2013?
Ans: Heena Sidhu - (Anjali Bhagwat (2003) and Gagan Narang (2008) also gold Winner)

13. Name of the Rajasthani Folk writer, Who was popularly known as Bijji died recently?
Ans: Vijaydan Detha- Rajasthan Ratan award 2012 winner & writer of 'Batan Ri Phulwari'

14. Where was held 33rd India International Trade Fair recently?
Ans: New Delhi

15. Who has been appointed as the chairperson and managing director of public sector Bharatiya Mahila Bank?
Ans: Usha Ananthasubramanian

16. When World Diabetes Day was observed on...?
Ans: 14 November (Children's Day also celebrated in India on this day?

17. Where was held 18th International Children Film Festival of India (ICFFI)?
Ans: Hyderabad, Andhra Pradesh

18. Which two Indain is Selected for the highest civilian award 'Bharat Ratna'?
Ans: Prof CNR Rao (scientist) & Sachin Tendulkar (Cricketer)

19. Which aircraft carrier was inducted into the Indian Navy on 16 November 2013?
Ans: INS Vikramaditya

20. Who were crowned male and female World Athletes of the Year for 2013?
Ans: Usain Bolt & Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaican sprinters)

21. Who is as the sixth President of Maldives?
Ans: Abdulla Yameen

22. Who won 2013 Davis Cup men's tennis title?
Ans: Redek Stepanek (Czech Republic)

23. Which mission was launched by NASA on 18 November 2013 for the study Mars' atmosphere ?
Ans: MAVEN orbiter Mission

24. Who has been chosen for Indira Gandhi Prize for Peace 2013?
Ans: Angela Merkel, German Chancellor

25. Where was held 44th International Film Festival of India (IFFI) recently?
Ans: Panaji, Goa

26. Who is appointed as Coach of the Senior Men Hockey Team?
Ans: V Baskaran

27. Where was concluded The COP-19, UN Climate Change Conference 2013?
Ans: Warsaw, Poland

28. Who is reappointed as the national coach of the men's Indian boxing team?
Ans: Gurbax Singh Sandhu

29. The "Courage and Conviction" is the autobiography of ....?
Ans: V.K. Singh(Ex-army Chief)

30. Name of the Cyclonic storm, which struck Andhra Pradesh on 22 November 2013?
Ans: Helen

31. Who won the FIDE World Chess Championship 2013?
Ans: Magnus Carlsen (Norway)

32. Which word has been recognized by the Oxford Dictionaries as the Word of the Year 2013
Ans: “selfie” means - a photograph that uploaded to a social media website”

33. Who is appointed as new Army Chief of Pakistan ?
Ans: Raheel Sharif

34. Managing editor of investigative magazine, She announced her resignation from the Tehelka recently?
Ans: Shoma Chaudhury

35. Who is appointed as UNICEF's first brand ambassador for South Asia recently?
Ans: Sachin Tendulkar

36. Where in India, It's fifth tiger reserve approved by The National Tiger Conservation Authority?
Ans: Maharashtra (The Nagzira tiger reserve)

37. 1st "Synthetic Rubber Plant" of the India inaugurated in..?
Ans: Panipat, Haryana

38. Who has been chosen the European Golden Shoe(Golden Boot) for a record 3rd time ?
Ans: Lionel Messi(Football Club - Barcelona)

39. Who become the first Formula One driver to take eight consecutive victories in a single season?
Ans: Sebastian Vettel

40. Which country will host the “Common Wealth Summit 2015”?
Ans: Malta


List of Grand Slam Tennis Winners-2013


Grand Slam tennis Tournaments Winner's List 2013


 Australian Open 2013 ( Hard court )

Tournament Dates: 14 January – 27 January 2013
Venue: Melbourne Park, Melbourne
  • Current Men's Single Champion: Novak Djokovic (Serbia), Runner-up: Andy Murray (UK) - It was Djokovic's 6th career Grand Slam singles title and his 4th title at the Australian Open (a record).
  • Current Women's Single Champion: Victoria Azarenka (Belarus), Runner-up: Li Na (China)
  • Men's Doubles: Bob Bryan and Mike Bryan (USA)
  • Women's Doubles: Sara Errani and Roberta Vinci (Itly)
  • Mixed Doubles:  Jarmila Gajdošová and Matthew Ebden (Australia)



French Open 2013 ( Clay court )

Tournament Dates: 26 May – 09 June 2013
Venue: Roland Garros, Paris

  • Current Men's Single Champion: Rafael Nadal (Spain)*, Runner-up: David Ferrer (Spain ) - * Nadal Won 8th French Open title, (fourth in a row)
  • Current Women's Single Champion: Serena Williams (US), Runner-up: Maria Sharapova (Russia)
  • Men's Doubles: Bob Bryan and Mike Bryan (USA)
  • Women's Doubles: Ekaterina Makarova and Elena Vesnina (Russia)
  • Mixed Doubles: Lucie Hradecka and Frantisek Cermak (Czech Republic)



 Wimbledon Championship 2013 ( Grass court )

 Tournament Dates: 24 June – 7 July 2013
 Venue: All England Tennis Club, London

  • Current Men's Single Champion: Andy Murray (UK), Runner-up: Novak Djokovic (Serbia)
  • Current Women's Single Champion: Marion Bartoli (France), Runner-up: Sabine Lisicki (Germany)- *It was Marion Bartoli's 1st Major Singles title and her first at Wimbledon. She announced her immediate retirement from professional tennis on 14 August 2013.
  • Men's Doubles: Bob Bryan and Mike Bryan (USA)
  • Women's Doubles: Su-Wei Hsieh (Chinese Taipei) and Shuai Peng (China)
  • Mixed Doubles: Kristina Mladenovic (France) and Daniel Nestor (Canada)


 US Open 2013 ( Hard court )

 Tournament Dates: 26 August - 8 September 2013
 Venue: USTA Billie Jean King National Tennis Center, New York



  • Current Men's Single Champion: Rafael Nadal (Spain)Runner-up: Novak Djokovic (Serbia)
  • Current Women's Single Champion: Serena Williams (USA), Runner-up: Victoria Azarenka (Belarus)
  • Men's Doubles: Leander Paes (India) and Radek Stepanek (Czech Republic) - This is Paes' 3rd US Open men's doubles title and 14th Grand Slam title
  • Women's Doubles: Andrea Hlavackova and Lucie Hradecka (Czech Republic)
  • Mixed Doubles: Andrea Hlavackova (Czech Republic) and Maxim Mirnyi (Belarus)


Current GK Questions in Hindi -October-2013


1. विश्व की सबसे ऊँची प्रतिमा "स्टेच्यु ऑफ़ यूनिटी" कहाँ स्थापित की जा रही है, तथा यह किस को समर्पित है ?
Ans:- गुजरात में, यह सरदार वल्लभभाई पटेल को समर्पित है |- 

2. जुलाई 2013 में किस देश ने यूरोपीय संघ की सदस्यता ली है ? (RAS Pre-13)
Ans:- क्रोएशिया (28 वा सदस्य)

3. हाल ही में एशिया कप हॉकी 2013 का आयोजन कहाँ हुआ, तथा इसका विजेता कौन रहा ?
Ans:- दिल्ली में, विजेता - दक्षिणी कोरिया 

4. केंद्र सरकार ने हाल ही में 7 वें वेतन आयोग के गठन को मंजूरी दी है, इसकी सिफारिशें किस वर्ष से लागु होने की संभावना है ?
Ans:- वर्ष 2016 से

5. हाल ही में कौनसा देश रासायनिक हथियारों के इस्तेमाल को लेकर चर्चित रहा है ?
Ans:- सीरिया 

6. देश की नई व पहली महिला मुख्य सूचना आयुक्त किसे चुना गया है ?
Ans:- दीपक संधू को, इन्होंने सत्यानन्द मिश्र का स्थान लिया है 

7. हाल ही में वायुसेना में शामिल किया गया अब तक के सबसे विशाल मालवाहक पोत का क्या नाम है ?
Ans:- सी -17 ग्लोब मास्टर (C-17 Globemaster III)

8. "MOM" क्या है ?
Ans:- (Mars Orbiter Mission)-मंगलयान Mission of India

9. बीते दिनों तनावग्रस्त मुजफ्फरपुर किस राज्य में है ?
Ans:- उत्तरप्रदेश

10. देश का पहला मोर प्रजनन केंद्र कहाँ स्थापित किया जा रहा है ?
Ans:- रेवाड़ी (हरियाणा)

11. सोने की खुदाई को लेकर उत्तरप्रदेश का कौनसा गाँव हाल ही में चर्चित रहा है ?
Ans:- डोंडिया खेडा गाँव, उन्नाव जिला, उ.प्र.

12. पहला यश चोपड़ा मेमोरियल पुरस्कार किसे दिया गया है ?
Ans:- लता मंगेशकर को

13. हाल ही में किस भारतीय ख़िलाड़ी ने लगातार तीसरी बार एक केलेंडर वर्ष में 1000 रन पुरे किये है ? 
Ans:- विराट कोहली 

14. प्रसिद्ध गायक मन्ना डे, जिनका हाल ही में निधन हो गया को किस वर्ष दादा साहब फाल्के अवार्ड दिया गया था ?
Ans:- वर्ष 2007 में

15. हाल ही में दुर्घटना का शिकार हुई पनडुब्बी आईएनएस सिन्धुरक्षक किस समुद्र में डूबी ?
Ans:- अरब सागर में (आग लगने के कारण दुर्घटनाग्रस्त हुई (RAS Pre-13)

16. विज्डन पत्रिका की वर्ल्ड क्रिकेट टेस्ट एकादश में एकमात्र भारतीय ख़िलाड़ी को शामिल किया गया है ?
Ans:- सचिन तेंदुलकर को

17. देश के नए वायुसेना प्रमुख के रूप में किसे चुना गया है ?
Ans:- अरूप राहा को, ये ऐ.के. ब्राउन का स्थान लेंगे

18. मैंन बुकर पुरस्कार 2013 किसे दिया गया है ?
Ans:- एलिनोर कैटन को इनकी पुस्तक "The Luminaries" के लिए 

19. वर्ष 2013 का शांति का नोबेल पुरस्कार किसे प्रदान किया गया है ?
Ans:- रासायनिक हथियारों की निगरानी करने वाली संस्था - (OPCW)

20. "लघुकथाओं की मल्लिका" के नाम से मशहूर महिला जिन्हें 2013 का साहित्य का नोबेल पुरस्कार दिया गया है, कौन है ?
Ans:- ऐलिस मुनरों (कनाडा की पहली महिला है)

21. 2014 के ऑस्कर पुरस्कारों में विदेशी भाषा की श्रेणी में भारत की और से किस फिल्म को आधिकारिक प्रविष्ठी के रूप में भेजा गया है ?
Ans:- "The Good Road" - गुजरती मूवी को

22. SBI बैंक की पहली महिला प्रमुख कौन बनी है ?
Ans:- अरुंधती भट्टाचार्य 

23. प्रधानमंत्री मनमोहन सिंह अब तक कितनी बार लाल किले पर झंडा फरहा चुके है ?
Ans:- दस बार

24. T-20 Cricket World Cup-2014 का आयोजन कहाँ होगा ?
Ans:- बांग्लादेश में 

25. केंद्रीय फिल्म प्रमाणन बोर्ड का वर्तमान अध्यक्ष कौन है ?
Ans:- लीला सैमसन 

Rajasthan Current Affairs GK Quiz- 15

1. राजस्थान में आगामी विधानसभा चुनाव किस दिन होंगें ?
Ans:- 1 दिसम्बर 2013

2. राष्ट्रीय खाद्य सुरक्षा अधिनियम 2013 के अंतर्गत राजस्थान में प्रारंभ योजना में कितनी जनसँख्या सम्मिलित होगी ? (RAS Pre-13)
Ans:- 4.64 करोड़ 

3. राजस्थान में रिफायनरी व पेट्रो केमिकल फैक्ट्री का शिलान्यास कहाँ किया गया है ?
Ans:- पचपदरा, बाड़मेर 

4. राजस्थान रिफायनरी लगाने वाला देश का से कौनसा राज्य है ?
Ans:- 15 वा 

5. हाल में राजस्थान के किस जिलें में एअरपोर्ट का शिलान्यास किया गया है ?
Ans:- किशनगढ़, अजमेर

6. हाल में राजस्थान के कहाँ पर मेमू कोच फैक्ट्री (रेलवे) का शिलान्यास किया गया है ?
Ans:- भीलवाडा में

7. हाल ही में राजस्थान में फुटवियर डिजायन एंड डवलपमेंट इंस्टिट्यूट(FDDI) का उदघाटन कहाँ किया गया है ?
Ans:- जोधपुर में 

8. राजस्थान का नया मुख्य निर्वाचन आयुक्त किसे बनाया गया है ?
Ans:- रामलुभाया को, इन्होंने ऐ.के. पांडे का स्थान लिया है 

9. चुनाव आयोग ने दिसम्बर 2013 में किन पांच राज्यों में चुनावों की घोषणा की है ? 
Ans:- छत्तीसगढ़, मध्यप्रदेश, राजस्थान, दिल्ली तथा मिज़ोरम

10. शिशु मृत्यु दर (IMR) कम करने के मामले में राजस्थान देश में किस स्थान पर है ?
Ans:- 35 राज्यों में 32 वां स्थान 

11. राजस्थान में वर्तमान शिशु मृत्युदर कितनी है ?
Ans:- 49, जबकि राष्ट्रीय शिशु मृत्युदर 42 है| सबसे बेह्तर राज्य केरल (शिशु मृत्युदर-12) है 

12. एशिया का सबसे बड़ा जंगी एयर फ़ोर्स स्टेशन कहाँ स्थापित किया गया है ?
Ans:- जोधपुर में 

13. दुग्ध उत्पादन में राजस्थान का देश में कौनसा स्थान है ?
Ans:- दूसरा (देश का 12 %)

14. वायुसेना दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans:- 8 अक्टूबर 

15. पुस्तक 'माय ब्रीफ हिस्ट्री' किसके द्वारा लिखी गई है ?
Ans:- स्टीफन हाकिन्स

16. पाकिस्तान का नया राष्ट्रपति किसे चुना गया है ?
Ans:- ममनून हुसैन 

17. नवनीत कौर और रानी राजपाल का संबंध किस खेल से है ?
Ans:- हॉकी से

18. भारत की नई विदेश सचिव कौन है ?
Ans:- सुजाता सिंह

19. डी. सुब्बाराव के बाद हाल ही में भारतीय रिज़र्व बैंक(RBI) के 23 वा गवर्नर किसे बनाया गया है ?
Ans:- रघुराम गोविन्द राजन

20. भारत के प्रथम स्वदेशी विमान वाहक पोत का नाम क्या है ?
Ans:- INS विक्रांत

21. करियर ग्रैंडस्लैम जीतने वाले एकमात्र भारतीय खिलाड़ी कौन है ?
Ans:- लिएंडर पैस 

22. सचिन तेंदुलकर के गुरु का क्या नाम है ?
Ans:- रमाकांत आचरेकर 

23. विश्व बेडमिन्टन चैम्पियनशिप 2013 में किस भारतीय खिलाडी ने कांस्य पदक जीत कर इतिहास रचा है ?
Ans:- पी. वी. सिंधु 

24. ट्रैप शूटर रंजन सोढ़ी को हाल ही में किस पुरस्कार से नवाजा गया है ?
Ans:- राजीव गाँधी खेलरत्न पुरस्कार 2013 से

25. बिंबलड़न 2013 की विजेता किस खिलाड़ी ने हाल ही में संन्यास की घोषणा की है ?
Ans:- मरिया बारतोली ने (फ्रांस)

Current Affairs GK-October 2013


1. Food Security scheme launched in Rajasthan by CM Ashok Gehlot On...? (RAS Pre-13)
Ans: - 2 October 2013 -(about 4.64 crore people) as beneficiaries under the scheme.

2. When observed The National Voluntary Blood Donation Day?
Ans: - '1 October

3. Which indian team won the NKP Salve Challenger Trophy 2013?
Ans: - India Blue

4. Who won Pan Pacific Open tennis championship women's doubles title at Tokyo on September 2013?
Ans: - Sania Mirza (IND) and Cara Black(ZIM)

5. Name of the biggest transport aircraft, which has been inducted by The Indian Air Force recently?
Ans: - C-17 Globemaster III

6. Union Cabinet approved the creation of a new State of Telangana recently by bifurcating the existing State of .....?
Ans: - Andhra Pradesh

7. Which cricket team qualified for its maiden ICC World Cup 2015?
Ans: - Afghanistan


8. Which team won Twenty-20 Champions League 2013?
Ans: - Mumbai Indians by defeating Rajasthan Royals

Nobel Prize 2013

9. Who won the 2013 Nobel Prize for Medicine and Physiology?
Ans: - James Rothman & Randy Schekman from US and Thomas Suedhof (for their groundbreaking work on how the cell organises its transport system)

10. Who won 2013 Nobel Prize for Physics?
Ans: - Peter Higgs(UK) & Francois Englert (Belgium) -or the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles.

11. Who won 2013 Nobel Prize for Chemistry?
Ans: - Martin Karplus, Michael Levitt and Arieh Warshel - for the development of multiscale models for complex chemical systems.

12. Who was awarded The Nobel Prize in Literature 2013?
Ans: - Alice Munro - first Canadian woman & She is popular as "master of the contemporary short story"

13. Who was awarded The Nobel Peace Prize 2013?
Ans: - Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons(OPCW) "for its extensive efforts to eliminate chemical weapons".

14. Who was awarded The Nobel Prize 2013 in Economic Sciences?
Ans: - Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen and Robert J. Shiller "for their empirical analysis of asset prices".

15. The Indian Air Force Day is celebrated on....?
Ans: - '8 October

16. Who is the first woman to take charge as the Chairperson of SBI recently?
Ans: - Arundhati Bhattacharya

17. Who won the European Union's Sakharov human rights prize 2013?
Ans: - Malala Yousafzai

18. Who became the youngest winner of the Man Booker Prize 2013?
Ans: - Eleanor Catton(New Zealand) - for her novel "The Luminaries" also Longest Novel

19. Who has been chosen as the Sports Illustrated Sportsperson of the Year 2013?
Ans: - Saina Nehwal

20. Name of the cyclonic storm, which was hit the Andaman and Nicobar islands in the second week of October 2013
Ans: - Phailin

21. In which format of cricket, Legendary batsman Sachin Tendulkar on 10 October 2013 announced his retirement?
Ans: - Test cricket (Last landmark 200th Test match against the West Indies in November 2013)

22. Who is selected for the Indira Gandhi Award for National Integration for the year 2012?
Ans: - MS Swaminathan

23. Who became fastest century scorer from India in ODI?
Ans: - Virat Kohli(in 52 balls)

24. In the Global Gender Gap Index 2013 released by the World Economic Forum, What is the current rank of India-
Ans: - '101 Rank

25. When Observed World Food Day celebrated every year?
Ans: - '16 October

26. Which India bowler announced his Retirement from all forms of Cricket recently?
Ans: - Ajit Agarkar

27. Who is appointed as New Chief Coach of the Senior Men National Hockey Team?
Ans: - Terence Walsh

28. Who is elected as the president of the Indian Hockey Federation?
Ans: - Kanwar Deep Singh

29. Who has been appointed as Chairman of Railway Board (Ministry of Railways)?
Ans: - Arunendra Kumar

30. Who won the Indian Open Snooker title 2013?
Ans: - Ding Junhui(China)

31. Who was awarded the first national Yash Chopra Memorial Award 2013?
Ans: - Lata Mangeshkar

32. Who won the Macau Open Squash title 2013 at Macau, China?
Ans: - Dipika Pallikal


33. The legendary singer, Manna Dey died on 23 October 2013, What was the real name of Manna Dey?
Ans: - Prabodh Chandra Dey

34. The United Nations Day is observed on....?
Ans: - '24 October

35. Which bollywood actor is appointed as the goodwill ambassador for South Korea?
Ans: - Shah Rukh Khan

36. Which IPL team terminated from the IPL by BCCI recently?
Ans: - Pune Warriors (Sahara-owned)

37. Who was awarded with Mother Teresa Memorial International Award 2013 for her efforts towards achieving social justice?
Ans: - Sushmita Sen

38. The Reserve Bank of India (RBI) Increased the Repo Rate by 25 Basis Points on OCT-29, 2013, then the current Repo Rate is..?
Ans: - 7.75 percent - from 7.50 percent

39. Who is appointed as the Director General ITBP?
Ans: - Subhas Goswami

40. Who was crowned Miss Asia Pacific World 2013?
Ans: - Srishti Rana(India)

41. Tallest Statue in the world is also known as?
Ans: - Statute of Unity (182 metres) Gujrat, India - Dedicated to Sardar Vallabhbhai Patel

42. Scientists discovered a new planet recently is called..?
Ans: - Kepler 78b


Current Affairs GK - Aug - September 2013

Currents Affairs August-September 2013

1. Who has been appointed as new Governor (23rd) of RBI?
Ans:- Raghuram Govinda Rajan (on 4 September 2013)-He was succeeded by Duvvuri  Subbarao

2. Who won Magsaysay Award 2013?
Ans:- Habiba Sarabi (Afghansitan)

3. Which country won last ICC Champain's trophy 2013?
Ans:- India

4. Who has been appointed as new president of IRAN?
Ans:- Hassan Rouhani (7th President of Iran)-6th President Mahmoud Ahmadinejad

5. Who became the first Indian woman to win a medal in singles at the World Badminton Championships?
Ans:- P.V. Sindhu (She won the bronze medal at World Badminton Championships (at Guangzhou, China)

6. Who has been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2013?
Ans:- Ronjan Sodhi (Indian trap shooter)

7. Which Indian badminton player awarded the Arjun Award 2013?
Ans:- P.V. Sindhu

8. Which Indian Cricketer was awarded the Arjun Award 2013
Ans:- Virat Kohali

9. Which Indian Chess player was awarded the Arjun Award 2013?
Ans:- Abhijeet Gupta 

10. The Indian Navy’s submarine that sank at the navel dockyard in Mumbai after fire on board on August 14? (RAS Pre 2013)
Ans:- INS Sindhurakshak

11. Who has been conferred the Rajiv Gandhi Sadbhavna Award for the year 2013?
Ans:- Amjad Ali Khan (sarod maestro)

12. The team which won the 1st Indian Badminton League's 2013?
Ans:- Hyderabad Hotshots

13. Which country won the Asia Cup hockey championship 2013 at Ipoh, Malaysia?
Ans:- South Korea

14. Who won the Men’s singles in the Rogers Cup 2013, held in Montreal, Canada?
Ans:- Rafael Nadal

15. Who has been appointed as India's first woman Chief Information Commissioner recently?
Ans:- Ms. Deepak Sandhu

16. Who became the 1st winner of the singing reality show Indian Idol Junior?
Ans:- Anjana Padmanabhan 

17. Name the author of ‘My Journey: Transforming Dreams into Actions’ book?
Ans:- A.P.J Abdul Kalam

18. Where was held 2013 G-20 Summit on 5-6 September 2013?
Ans:- St. Petersburg, Russia

19. Who won Children’s Peace prize 2013?
Ans:- Malala Yousafzai

20. Where will be held Olympic Games 2020?
Ans:- Tokyo, JAPAN

21. Name of the auther of ' Escape from Taliban', which was killed by suspected Taliban militants recently?
Ans:- Sushmita Banerjee (also writer of 'A Kabuliwala's Bengali Wife')

22. Who is elected as president of Pakistan?
Ans:- Mamnoon Hussain, He succeed Asif Ali Zardari

23. When is ‘Hindi Diwas’ observed every year?
Ans:- '14th September

24. Which country won 1st time SAFE cup football 2013?
Ans:- Afganistan

25. Which bolliwood star has been honoured with the Global Diversity Award 2013 in London?
Ans:- Amitabh Bachchan

26. Name of the movie, which has been nominated to represent India in the Best Foreign Film category at Oscars 2014?
Ans:- Gujarati Movie- the Good Road (directed by Gyan Correa)

27. Who is elected as New Prime minister of Australia?
Ans:- Toni Abbott

28. Which International Tennis player & winner of the 2013 Wimbledon Women’s title, has announced her retirement recently?
Ans:- Marion Bartoli (France)

29. Where in Rajasthan, MEMU (Mainline Electrical Multiple Unit) Coach Factory has been laid by Smt Sonia Gandhi (UPA Chairperson) recently?
Ans:- Rupaheli Station (Bhilwara)

30. Who won the US Open 2013 Men's Doubles title ?
Ans:- Leander Paes (India) & Radek Stepanek (Czech Republic) - This is Paes' 3rd US Open men's doubles title and 14th Grand Slam title.

31. Who won Women's Singles US Open title 2013?
Ans:- Serena Williams (USA) - 5th US women's single title (Total 17th Grand slam)

32. Who won the US Open 2013 men’s single title?
Ans:- Rafael Nadal (13th Grand Slam)

33. When is observed International Day of Peace?
Ans:- '21 September

34. In which town of Rajasthan laid the foundation stone for a new airport by Prime Minister Dr. Manmohan Singh on 21 September 2013?
Ans:- Kishangarh (Ajmer)

35. Where in Rajasthan laid the foundation stone for HPCL Rajasthan Refinery and Petrochemical Complex by UPA Chairperson Sonia Gandhi?
Ans:- Pachpadra (Barmer)

36. Who won the Formula One Belgian Grand Prix 2013?
Ans:- Sebastian Vettel

37. Who has been honoured with Amnesty International Award 2013?
Ans:- Malala Yousafzai

38. Who became the first Indian-origin to win the Miss America pageant 2013?
Ans:- Nina Davuluri

39. Who is appointed as Rajasthan State Election Commissioner recently?
Ans:- Ramlubhaya, He was succeeded by A K Pandey

40. Who win Clinton Global Citizens Award 2013?
Ans:- Malala Yousafzai & Bunker Roy

41. World Tourism Day observed on..?
Ans:- '27 September

42. Who is crowned Miss World 2013?
Ans:- Megan Young (Philippines)

43. Name of the 1st Indian exclusive defence satellite which was successfully launched on 29 Aug, 2013? (RAS Pre 2013)
Ans:- GSAT–7 (communication satellites)

44. Who was awarded with the 5th Deutsche Bank Prize for Financial Economics 2013?
Ans:- Raghuram Rajan (RBI Governor)

45. Who has been appointed as brand ambassador of National Tobacco Control Campaign by the Ministry of Health and Family Welfare?
Ans:- Rahul Dravid

46. Who has been elected as the President of the International Olympic Committee (IOC)?
Ans:- Thomas Bach



RTET -2013 Apply Online

Rajasthan Teacher Eligibility Test (RTET) -2013 Exam Date and Online Registration
राजस्थान माध्यमिक शिक्षा बोर्ड ने राजस्थान अध्यापक पात्रता परीक्षा-2013 (RTET) की तिथि घोषित कर दी है। परीक्षा 29 December 2013 को होगी। RTET-2013 के लिए ऑनलाइन आवेदन वेबसाइट examrtet.rajasthan.gov.in पर भरे जाएंगे। परीक्षा के आवेदन 25 November को रात 12 बजे तक जमा होंगे। परीक्षा की अवधि एक घंटे बढ़ा दी गई है। अब RTET के प्रत्येक लेवल का पेपर ढाई घंटे का होगा।

Exam Fee : 400/-  Level 1st OR Level 2nd (Any One)
                       600/-  Level 1st & Level 2nd (Both)

Start Online Registration - 24 October 2013 - 
Click Here

Last Date for Apply Online - 25 November 2013 (अवधि बढ़ा दी गई है।)

Download Admit Card RTET-1321 December 2013

RTET 2012 Exam Date - 29 December 2013

Time -Level 1st - 11.00 AM to 01.30 PM
             Level 2nd - 02.00 Pm to 04.30 PM

Note: - ई-मित्र कियोस्क या जन सुविधा केंद्र पर 24 अक्टूबर 2013 से 17 नवंबर 2013 तक परीक्षा शुल्क जमा कर टोकन प्राप्त किया जा सकता है। अभ्यर्थी वेबसाइट(www.examrtet.rajasthan.gov.in) पर टोकन नंबर अंकित कर आवेदन भर सकते हैं। अभ्यर्थी ऑनलाइन आवेदन भरने से पहले विषय और भाषा का सावधानी से चयन कर लें। इसमें बाद में संशोधन नहीं किया जाएगा।

Sample Application Format - Click Here 

 Official Notification and Online Application Form Filling Guide LineClick Here

Syllabus for RTET-2012 - Click Here

उत्तीर्ण होने के लिए 60 प्रतिशत अंक जरूरी

डॉ. वर्मा ने बताया कि आरटेट-2013 में उत्तीर्ण होने के लिए न्यूनतम 60 प्रतिशत अंक आवश्यक हैं। हालांकि राज्य सरकार के निर्देशानुसार कुछ वर्गों के लिए न्यूनतम अंकों में छूट प्रदान की गई है। यह लाभ सुप्रीम कोर्ट में लंबित याचिका के निर्णय के अध्याधीन होगी। अनुसूचित जाति, जनजाति, अन्य पिछड़ा वर्ग, विशेष पिछड़ा वर्ग श्रेणी के पुरुष व सामान्य श्रेणी की महिला अभ्यर्थियों व भूतपूर्व सैनिकों को 10 प्रतिशत की छूट होगी।
                        वहीं एससी, एसटी, ओबीसी, एसबीसी श्रेणी की महिला अभ्यर्थियों, विधवाओं और तलाकशुदा महिला अभ्यर्थियों को 15 प्रतिशत अंकों की छूट होगी। सभी श्रेणी में विशेष योग्यजन अभ्यर्थियों के लिए 20 प्रतिशत और अधिसूचित क्षेत्र के अनुसूचित जनजाति के अभ्यर्थियों को 24 प्रतिशत अंकों की छूट प्रदान की गई है। वर्मा ने बताया कि आरटेट के मान्यता प्रमाण पत्र जारी होने की तिथि से 7 वर्ष तक वैध रहेंगे।




Rajasthan Current Affairs - August 2013

राजस्थान में हाल ही में खोले गए और नए खुलने वाले  प्रमुख विश्वविध्यालय, संस्थान 



केंद्रीय विश्वविद्यालय (Central University) -
अजमेर (Ajmer)
IIM (Indian Institute of Management ) -
उदयपुर (Udaipur)
AIIMS (All India Institute of Medical Sciences) -
जोधपुर (Jodhpur)
IIT (Indian Institute of Technology) -
जोधपुर (Jodhpur)
राष्ट्रीय विधि विश्वविद्यालय (National Law University) -
जोधपुर (Jodhpur)
Sardar Patel University of Police -
जोधपुर (Jodhpur)
राजस्थान आयुर्वेद विश्वविद्यालय -
जोधपुर (Jodhpur)
बृज विश्वविद्यालय(Brij University) -
भरतपुर (Bharatpur)
हरदेव जोशी पत्रकारिता और जनसंचार विश्वविद्यालय -
जयपुर (Jaipur)
Dr Bhimrao Ambedkar Law university -
जयपुर (Jaipur)
पशुधन विश्वविद्यालय - बीकानेर
बीकानेर (Bikaner)
शेखावाटी विश्वविद्यालय -
सीकर (Sikar)
मत्स्य विश्वविद्यालय -
अलवर (Alwar)
शारीरिक शिक्षा एवं खेल विश्वविद्यालय (Physical Education and Sports University) -
झुंझनु (Jhunjnu)
राजीव गांधी जनजाति विश्वविद्यालय (Rajiv Gandhi Tribal University) -
उदयपुर (Udaipur)