Google+ Badge

Current Affairs GK January - 2013

1. Which Indian state approved Girl and Youth Policy 2013 recently ?
Ans:  Rajasthan

2. Which Indian scientist was awarded with Canada’s Highest Civilian Award – "the Order of Canada" recently ?
Ans:  Venkatesh Mannar

3. Who took over as the Director of Intelligence Bureau (IB) on 1 January 2013 ?
Ans:  Syed Asif Ibrahim

4. Who is the Chairman of 14 finance Commission ?
Ans:  Y.V. Reddy (Note:- 13th Finnance Commission chairman- Vijay Kelkar)

5. Where in India CJI Altamas Kabir inaugurated the first fast-track court on 2 January 2013 for dealing with the crimes against females ?
Ans:  Saket Court Complex, Delhi

6. Who has been appointed as the Deputy Governor of the Reserve Bank of India ?
Ans:  Urjit Patel 

7. Who was sworn in as the Chief Justice of Rajasthan High Court ?
Ans:  Justice Amitava Roy, (He replaced chief justice Arun Kumar Mishra)

8. Which Indian nationalised bank has launched MobiCash Easy, a mobile wallet offering facilities such as bill payment, fund transfer, DTH & mobile recharge?
Ans:  State Bank of India

9. Which indian State announced "Kanyadan Scheme" for Bride participants of Mass Marriages ?
Ans:  Haryana Government 

10. Who retained his rank as the richest Indian of the world ?
Ans:  Mukesh Ambani (MD of Reliance Industries) - 18th richest person of the world

11. Who became first country in Asia to order chemical castration of child rapist ?
Ans:  South Korea 

12. Who became the 4th cricketer to surpass 13,000 runs in Test Cricket?
Ans:  Jacques Kallis (South Africa)

13. Who was awarded Ireland’s prestigious Tipperary International Peace Prize for 2012 ?
Ans:  Malala Yousafzai for her courage and determination

14. Who became the first woman to win 5 Crore Rupees on Kaun Banega Crorepati (KBC-6) Game Show ?
Ans:  Sunmeet Kaur(Punjab)

15. Where was held 11th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) on 7-9 January 2013 ?
Ans:  Kochi, Kerela

16. Which city in Rajasthan has banned mobile girls from using cellphones, dancing and signing at weddings ?
Ans:  Udaipur

17. Who was the chief Guest at the 11th Pravasi Bharatiya Divas(NRI Day) being held in Kochi ?
Ans:  Rajkeswur Purryag (Mauritius President)

18. Which indian state chief ministher resigned after withdrawal of support by JMM ?
Ans:  In Jharkhand CM Arjun Munda resigned recently

19. Who is appointed as MD of IBM India?
Ans:  Vanitha Narayanan

20. Who was arrested for delivering Hate Speech ?
Ans:  Akbaruddin Owaisi (MLA of MIM)

21. Where was held India-pakistan Flag meeting ?
Ans:  Chakan-Da-Bagh, Poonch (J&K)

22. Who won the Aircel Chennai Open men’s singles title 2013 ?
Ans:  Janko Tipservic

Australian Open-2013

23. Who won Ranji trophy 2012-13 ?
Ans:  Mumbai(40th Time) defeating Saurashtra

24. Who won the Australian Open mens singles title 2013 ?
Ans:  Novak Djokovic (Djokovic won his 3rd consecutive Australian Open title and overall 4th title.

25. Who won the Australian Open womens singles title 2013 ?
Ans:  Victoria Azarenka ( 2nd Australian Open title & 15th Career title)

26. Who won the Australian Open Mixed Doubles Title 2013 ?
Ans:  Jarmila Gajdosova and Mathew Ebden

27. Who won the Australian Open mens Doubles Title 2013 ?
Ans:  Bob Bryan and Mike Bryan

28. Who won the Australian Open womens Doubles Title 2013 ?
Ans:  Sara Errani and Roberta Vinci

29. How many countries are participating in the Gujarat Global Investors meet 2013?
Ans:  16 Countries

30. Who became the youngest men’s National Table Tennis champion in India?
Ans:  Soumyajit Ghosh

31. Which Telecome company launched Free Roaming Service ‘One Nation, One Rate’ for voice, sms and data in India ?
Ans:  Aircel

32. Which movie was won Best film Award at 19th Colors Screen Awards ?
Ans:  Paan Singh Tomar

33. Which movie won Best picture & Best Director Award at Golden Globe Awards -2013 ?
Ans:  AGRO

34. Where in India 18th Yuva Mahotsav was held recently?
Ans:  Pernem

35. Who has been appointed as new vice-president of Indian National Congress ?
Ans:  Rahul Gandhi

36. Who became the quickest Indian cricketer to score 4000 runs ?
Ans:  Virat Kohli 

37. Who was the chief guest at the 64 Republic Day parade for the year 2013 ?
Ans:  Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (Bhutan King)

38. Who is appointed as the National President of BJP (Bhartiya Janata Party) ?
Ans:  Rajnath Singh 

39. Who has been appointed as the Party President of Shiv Sena ?
Ans:  Uddhav Thackeray 

40. Who has been choosen for Lifetime Achievement Award at the Jaipur international Film Festival ?
Ans:  Sharmila Tagore

41. The oldest marathon runner of the world, who announced his retirement recently ?
Ans:  Fauja Singh (101 Year Old)

42. Name of the playback singer, who refused to accept the prestigious Padma Bhushan Award -2013 ?
Ans:  Sreeramamurthy Janaki

43. Which two Rajasthani has been named for Padma Shri award 2013 ?
Ans:  (1) Bajrang Lal Takhar (Sikar) - Indian Rover & Silver medal winner at the 2006 Asian Games. (2) Shakir Ali (Jaipur) - Mugal and Parisian Painting expert

44. Who won Sa Re Ga Ma Pa - 2012 at a grand finale in Mumbai ?
Ans:  Jasraj Joshi from Pune 

45. Name of Controversial Movie of Kamal Haasan, Which was banned by Madras High Court recently ?
Ans:  Vishwaroopam


2 comments:

  1. Thanks for sharing this useful information. Students who are doing Competitive Exams Preparation can get good knowledge about current affairs from this section.

    ReplyDelete


  2. your blog is excellent. It is very useful for me so keep it up.
    Here we leave a comment for Gate Coaching in Chandigarh as well as PSU Coaching.



    GATE coaching in Chandigarh

    ReplyDelete