Google+ Badge

Current Affairs GK - Aug - September 2013

Currents Affairs August-September 2013

1. Who has been appointed as new Governor (23rd) of RBI?
Ans:- Raghuram Govinda Rajan (on 4 September 2013)-He was succeeded by Duvvuri  Subbarao

2. Who won Magsaysay Award 2013?
Ans:- Habiba Sarabi (Afghansitan)

3. Which country won last ICC Champain's trophy 2013?
Ans:- India

4. Who has been appointed as new president of IRAN?
Ans:- Hassan Rouhani (7th President of Iran)-6th President Mahmoud Ahmadinejad

5. Who became the first Indian woman to win a medal in singles at the World Badminton Championships?
Ans:- P.V. Sindhu (She won the bronze medal at World Badminton Championships (at Guangzhou, China)

6. Who has been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2013?
Ans:- Ronjan Sodhi (Indian trap shooter)

7. Which Indian badminton player awarded the Arjun Award 2013?
Ans:- P.V. Sindhu

8. Which Indian Cricketer was awarded the Arjun Award 2013
Ans:- Virat Kohali

9. Which Indian Chess player was awarded the Arjun Award 2013?
Ans:- Abhijeet Gupta 

10. The Indian Navy’s submarine that sank at the navel dockyard in Mumbai after fire on board on August 14? (RAS Pre 2013)
Ans:- INS Sindhurakshak

11. Who has been conferred the Rajiv Gandhi Sadbhavna Award for the year 2013?
Ans:- Amjad Ali Khan (sarod maestro)

12. The team which won the 1st Indian Badminton League's 2013?
Ans:- Hyderabad Hotshots

13. Which country won the Asia Cup hockey championship 2013 at Ipoh, Malaysia?
Ans:- South Korea

14. Who won the Men’s singles in the Rogers Cup 2013, held in Montreal, Canada?
Ans:- Rafael Nadal

15. Who has been appointed as India's first woman Chief Information Commissioner recently?
Ans:- Ms. Deepak Sandhu

16. Who became the 1st winner of the singing reality show Indian Idol Junior?
Ans:- Anjana Padmanabhan 

17. Name the author of ‘My Journey: Transforming Dreams into Actions’ book?
Ans:- A.P.J Abdul Kalam

18. Where was held 2013 G-20 Summit on 5-6 September 2013?
Ans:- St. Petersburg, Russia

19. Who won Children’s Peace prize 2013?
Ans:- Malala Yousafzai

20. Where will be held Olympic Games 2020?
Ans:- Tokyo, JAPAN

21. Name of the auther of ' Escape from Taliban', which was killed by suspected Taliban militants recently?
Ans:- Sushmita Banerjee (also writer of 'A Kabuliwala's Bengali Wife')

22. Who is elected as president of Pakistan?
Ans:- Mamnoon Hussain, He succeed Asif Ali Zardari

23. When is ‘Hindi Diwas’ observed every year?
Ans:- '14th September

24. Which country won 1st time SAFE cup football 2013?
Ans:- Afganistan

25. Which bolliwood star has been honoured with the Global Diversity Award 2013 in London?
Ans:- Amitabh Bachchan

26. Name of the movie, which has been nominated to represent India in the Best Foreign Film category at Oscars 2014?
Ans:- Gujarati Movie- the Good Road (directed by Gyan Correa)

27. Who is elected as New Prime minister of Australia?
Ans:- Toni Abbott

28. Which International Tennis player & winner of the 2013 Wimbledon Women’s title, has announced her retirement recently?
Ans:- Marion Bartoli (France)

29. Where in Rajasthan, MEMU (Mainline Electrical Multiple Unit) Coach Factory has been laid by Smt Sonia Gandhi (UPA Chairperson) recently?
Ans:- Rupaheli Station (Bhilwara)

30. Who won the US Open 2013 Men's Doubles title ?
Ans:- Leander Paes (India) & Radek Stepanek (Czech Republic) - This is Paes' 3rd US Open men's doubles title and 14th Grand Slam title.

31. Who won Women's Singles US Open title 2013?
Ans:- Serena Williams (USA) - 5th US women's single title (Total 17th Grand slam)

32. Who won the US Open 2013 men’s single title?
Ans:- Rafael Nadal (13th Grand Slam)

33. When is observed International Day of Peace?
Ans:- '21 September

34. In which town of Rajasthan laid the foundation stone for a new airport by Prime Minister Dr. Manmohan Singh on 21 September 2013?
Ans:- Kishangarh (Ajmer)

35. Where in Rajasthan laid the foundation stone for HPCL Rajasthan Refinery and Petrochemical Complex by UPA Chairperson Sonia Gandhi?
Ans:- Pachpadra (Barmer)

36. Who won the Formula One Belgian Grand Prix 2013?
Ans:- Sebastian Vettel

37. Who has been honoured with Amnesty International Award 2013?
Ans:- Malala Yousafzai

38. Who became the first Indian-origin to win the Miss America pageant 2013?
Ans:- Nina Davuluri

39. Who is appointed as Rajasthan State Election Commissioner recently?
Ans:- Ramlubhaya, He was succeeded by A K Pandey

40. Who win Clinton Global Citizens Award 2013?
Ans:- Malala Yousafzai & Bunker Roy

41. World Tourism Day observed on..?
Ans:- '27 September

42. Who is crowned Miss World 2013?
Ans:- Megan Young (Philippines)

43. Name of the 1st Indian exclusive defence satellite which was successfully launched on 29 Aug, 2013? (RAS Pre 2013)
Ans:- GSAT–7 (communication satellites)

44. Who was awarded with the 5th Deutsche Bank Prize for Financial Economics 2013?
Ans:- Raghuram Rajan (RBI Governor)

45. Who has been appointed as brand ambassador of National Tobacco Control Campaign by the Ministry of Health and Family Welfare?
Ans:- Rahul Dravid

46. Who has been elected as the President of the International Olympic Committee (IOC)?
Ans:- Thomas Bach



No comments:

Post a Comment