Google+ Badge

Current Affairs GK-November 2013

1. Who won a gold medal in the 18th Asian Archery competition 2013 held at Chinese Taipei ?
Ans: India

2. Where will be held 12th Pravasi Bhartiya Divas from 7th-9th of January 2014 ?
Ans: New Delhi

3. Which Indian district declared as the first zero-landless district in the country ?
Ans: Kannur district, Kerala

4. Who became the 3rd cricketer in the world to score a double hundred in an ODI match recently?
Ans: Rohit Sharma (209 runs off 158 balls) - also he re-wrote the record of highest number of sixes(16 Six) in an ODI match

5. On 5 November 2013 ISRO successfully launched its historic mission to Mars from .....?
Ans: the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota

6. Which campaign launched by BCCI on social networking site Twitter recenty ?
Ans: 'Thank you Sachin' - to honour Sachin on his retirement

7. Who has been appointed as the MD and chief executive director of the LIC Housing Finance?
Ans: Sunita Sharma

8. Where will be held Men’s World Cup of Hockey 2018?
Ans: India

9. Where will be held Women’s World Cup of Hockey 2018?
Ans: England

10. Who won the Global UN Award for her commitment and dedication to eradicate the Polio in India?
Ans: Martha Doodray

11. Won won Miss Universe 2013 title?
Ans: Gabriela Isler, Venezuela 

12. Who became the 3rd Indian pistol shooter to win Gold at the Pistol World Cup 2013?
Ans: Heena Sidhu - (Anjali Bhagwat (2003) and Gagan Narang (2008) also gold Winner)

13. Name of the Rajasthani Folk writer, Who was popularly known as Bijji died recently?
Ans: Vijaydan Detha- Rajasthan Ratan award 2012 winner & writer of 'Batan Ri Phulwari'

14. Where was held 33rd India International Trade Fair recently?
Ans: New Delhi

15. Who has been appointed as the chairperson and managing director of public sector Bharatiya Mahila Bank?
Ans: Usha Ananthasubramanian

16. When World Diabetes Day was observed on...?
Ans: 14 November (Children's Day also celebrated in India on this day?

17. Where was held 18th International Children Film Festival of India (ICFFI)?
Ans: Hyderabad, Andhra Pradesh

18. Which two Indain is Selected for the highest civilian award 'Bharat Ratna'?
Ans: Prof CNR Rao (scientist) & Sachin Tendulkar (Cricketer)

19. Which aircraft carrier was inducted into the Indian Navy on 16 November 2013?
Ans: INS Vikramaditya

20. Who were crowned male and female World Athletes of the Year for 2013?
Ans: Usain Bolt & Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaican sprinters)

21. Who is as the sixth President of Maldives?
Ans: Abdulla Yameen

22. Who won 2013 Davis Cup men's tennis title?
Ans: Redek Stepanek (Czech Republic)

23. Which mission was launched by NASA on 18 November 2013 for the study Mars' atmosphere ?
Ans: MAVEN orbiter Mission

24. Who has been chosen for Indira Gandhi Prize for Peace 2013?
Ans: Angela Merkel, German Chancellor

25. Where was held 44th International Film Festival of India (IFFI) recently?
Ans: Panaji, Goa

26. Who is appointed as Coach of the Senior Men Hockey Team?
Ans: V Baskaran

27. Where was concluded The COP-19, UN Climate Change Conference 2013?
Ans: Warsaw, Poland

28. Who is reappointed as the national coach of the men's Indian boxing team?
Ans: Gurbax Singh Sandhu

29. The "Courage and Conviction" is the autobiography of ....?
Ans: V.K. Singh(Ex-army Chief)

30. Name of the Cyclonic storm, which struck Andhra Pradesh on 22 November 2013?
Ans: Helen

31. Who won the FIDE World Chess Championship 2013?
Ans: Magnus Carlsen (Norway)

32. Which word has been recognized by the Oxford Dictionaries as the Word of the Year 2013
Ans: “selfie” means - a photograph that uploaded to a social media website”

33. Who is appointed as new Army Chief of Pakistan ?
Ans: Raheel Sharif

34. Managing editor of investigative magazine, She announced her resignation from the Tehelka recently?
Ans: Shoma Chaudhury

35. Who is appointed as UNICEF's first brand ambassador for South Asia recently?
Ans: Sachin Tendulkar

36. Where in India, It's fifth tiger reserve approved by The National Tiger Conservation Authority?
Ans: Maharashtra (The Nagzira tiger reserve)

37. 1st "Synthetic Rubber Plant" of the India inaugurated in..?
Ans: Panipat, Haryana

38. Who has been chosen the European Golden Shoe(Golden Boot) for a record 3rd time ?
Ans: Lionel Messi(Football Club - Barcelona)

39. Who become the first Formula One driver to take eight consecutive victories in a single season?
Ans: Sebastian Vettel

40. Which country will host the “Common Wealth Summit 2015”?
Ans: Malta


5 comments:

  1. its very useful,, grt work,,thank u very much,,

    ReplyDelete
  2. wow , this is informative , thanks for this blog . i appreciate your work , carry on . Singapore Malaysia tour packages from INDIA

    ReplyDelete
  3. Thanks For Sharing This Update. It Is Very Informative Who Preaparing for Goverment Examaniation.
    Tour packages Kashmir

    ReplyDelete